Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Lancet Microbe dergisinde yayınlanan ve Perşembe günü kamuoyuna açıklanan çalışma, aşıların etkinliğini tahmin etmede ilk ve en büyük çalışma oldu. Çalışma, aşı etkinliğini yüzde 50'nin üzerinde tutmak için, ilk iki dozu yaptırdıktan sonraki bir yıl içinde hatırlatma dozlarının gerekli olduğunu ortaya koydu. Çalışmanın baş yazarı ve Yeni Güney Galler Üniversitesi'ne bağlı Kirby Enstitüsü'nün Enfeksiyon Epidemiyolojisi ve Politika Analitiği Grubu'nun yöneticisi Dr. Deborah Cromer, bulaşıcılığı yüksek Delta varyantı gibi yeni varyantların zaman içinde mevcut aşılara karşı daha fazla direnç gösterdiğini söyledi.

Cromer, "Çalışmamız, Delta gibi diğer varyantlardan kaynaklanan Kovid-19 hastalığına karşı aşıların etkinliğinin azaldığını gösteriyor" dedi. "Bu etkinlik zamanla azalıyor ve antikor seviyelerinin analizine dayanarak yaptığımız analizle bu düşüşü önceden tahmin edebiliyoruz." Cromer, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin toplum genelinde yüksek düzeyde koruma sağlamaya çalıştığı bir dönemde bu araştırmanın önemli sonuçlar doğuracağını söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI