Xinhua

Avustralya'da nesli kritik seviyede tehlikede olan corroboree kurbağaları vahşi doğaya yeniden kazandırıldı

SİDNEY, 14 Mart (Xinhua) --Corroboree kurbağası, NSW'nin küçük ve dağ altı bölgelerine özgü zehirli ve karada yaşayan bir türdür. Parlak sarı ve siyah renklerdeki desenleri on...

Abone Ol

SİDNEY, 14 Mart (Xinhua) --Corroboree kurbağası, NSW'nin küçük ve dağ altı bölgelerine özgü zehirli ve karada yaşayan bir türdür. Parlak sarı ve siyah renklerdeki desenleri onları oldukça tanınabilir kılar ve yırtıcılara karşı bir uyarı görevi görür. Pazartesi günü, 100 kurbağanın geçen haftanın sonunda vahşi ortamlarına yeniden uyum sağlamalarına imkan tanımak amacıyla özel olarak yapılmış etrafı çevrili bir alana yeniden bırakıldığı açıklandı. NSW Çevre ve Miras Bakanı James Griffn, "Bu 100 corroboree kurbağası, Kosciuszko Ulusal Parkı'nda onları hastalıktan koruyan ve aynı zamanda gelecekte büyümelerine ve gelişmelerine izin veren özel olarak yapılmış etrafı çevrili bir alana yeniden kazandırıldı" dedi.

2004 itibarıyla nesli kritik seviyede tehlikede olarak listelenen bu kurbağa, Avustralya'nın en çok yok olma riski taşıyan türlerinden biri olarak yaygın bir şekilde işaretleniyor. Bu kurbağaların 1970'lerden bu yana popülasyonu, daha çok Avustralya'ya kazara giren bir mantar enfeksiyonu nedeniyle istikrarlı bir şekilde azaldı. Bu kuraklık dönemleri, yaşam alanlarının bozulması ve şiddetli orman yangınları ile birleştiğinde, vahşi doğada popülasyonlarının sadece 30 kadar olduğu tahmin edilen en düşük seviyeye düştüğü görüldü.

"Türlerimizi Kurtarmak" projesi, kurbağalara bakan ve esaret altındaki yaklaşık 400 kurbağanın "popülasyon sigortasını" elinde tutan Sidney'deki Taronga Hayvanat Bahçesi ile ortaklık yaptı. Avustralya Taronga Koruma Derneği Herpetofauna Birimi Süpervizörü Michael McFadden, "Bu kurbağaların salıverilmelerinin zamanlaması, hayatta kalmaları için çok önemli, bu da onlara kıştan önce iklime alışmaları ve kış uykusuna hazırlanmaları için yeterli zaman tanır" dedi. "Türlerimizi Kurtarmak" projesi aynı zamanda, aralarında koala, fırça kuyruklu kaya valabi ve antik Wollemi çamının bulunduğu NSW'ye özgü bir dizi nesli tükenmekte olan Avustralya türünün popülasyonunu eski haline getirmek için çalışıyor.