Haziran ayının ilk günlerinde koronavirüs kapanması yaşanmasına karşın Victoria eyaletinin başkenti Melbourne'de art arda sekiz aydır düşüş gösteren işsizlik oranı, 2010 yılının Aralık ayından bu yana en düşük düzeye geriledi. Maliye Bakanı Josh Frydenberg, söz konusu verinin, Avustralya ekonomisinin ortaya koyduğu "direncin" kanıtı olduğunu söyledi. Frydenberg, "Bununla birlikte, bu veriler Yeni Güney Galler'deki kapanmayı dikkate almamıştır. Bu da önümüzde zorlayıcı günler olduğunu hatırlatıyor" diye konuştu.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Yeni Güney Galler eyaleti, Sidney ve çevresindeki bölgelerde uygulanan kapanmayı en az iki hafta daha uzattığını Çarşamba günü duyurmuştu. Temmuz 2020'de 1 milyon ile zirve yapan aktif şekilde iş arayan işsiz Avustralyalı sayısı, bu yılın Haziran ayında yaklaşık 679.000'e geriledi.

Genç işsizliği ise 0,5 yüzde puanı düşüş kaydederek yüzde 10,2'ye indi. Bu rakam, pandeminin başlangıcındaki oranın 1,4 yüzde puanı altında bulunuyor. Öte yandan Avustralyalıların toplam çalışma saati Haziran ayında Mayıs'a kıyasla yüzde 1,8'lik gerileme kaydetti. ABS İşgücü İstatistikleri Başkanı Bjorn Jarvis, düzenlediği basın açıklamasında, "Çalışma saatlerine dair veriler, kapanmaların işgücü piyasasına olan etkisinin kapsamına ilişkin en iyi gösterge olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Jarvis, "Haziran ayında Victoria'daki istihdamda yüzde 0,3'lük düşüş kaydedilmesine karşın çalışma saatlerinde yüzde 8,4'lük düşüş görüldü. Bu, Victoria'da yaşayan insanların kapanmada işlerini kaybetmeksizin ne ölçüde çalışma saatlerini azalttığını ya da hiç çalışmadıklarını ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI