Dünya

Avustralya ve Pasifik'teki şirketler, 2025 yılına kadar plastik atıkları azaltma sözü verdi

Okyanusya genelinden şirketler, hazırlıkları üç yıldır süren ANZPAC Plastik Anlaşması kapsamında gereksiz plastik ambalajları ortadan kaldırma ve yüzde 100'ünün geri dönüştürü...

Abone Ol

Okyanusya genelinden şirketler, hazırlıkları üç yıldır süren ANZPAC Plastik Anlaşması kapsamında gereksiz plastik ambalajları ortadan kaldırma ve yüzde 100'ünün geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir ya da gübrelenebilir olmasını sağlama taahhüdünde bulundu.

Anlaşmanın imzacıları arasında Coles ve Woolworths gibi büyük markaların yanı sıra Nestle ve Coca-Cola gibi küresel devler de bulunuyor. Avustralya Ambalaj Güvence Kurumu (APCO) Yetkili Müdürü Brooke Donnelly, Avustralya'da her yıl 800.000 tondan fazla plastiğin sonunun çöp sahaları ya da doğa olduğunu söyledi. "Büyüyen bir problem olmasının yanı sıra plastik temelde uluslararası bir sorun. Plastik atıklarla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için ulusal sınırlarla ya da eski düşünce biçimleriyle kısıtlanmayan çözümler bulmamız gerekiyor" diyen Donnelly, şöyle devam etti: "Plastik Anlaşması modeliyle tüm Okyanusya bölgesindeki plastik tedarik zincirinin tamamını bir araya getiriyoruz ve küresel ortaklarımızla Plastik Anlaşması ağı aracılığıyla çalışarak bölgemizdeki plastik problemine gerçek ve somut bir değişim sağlayan çözümler geliştiriyoruz."

Woolworths Sürdürülebilirlik Müdürü Adrian Cullen da anlaşmanın, tüm sektörün bu konu üzerinde hep birlikte çalışmasını sağlayacak tarihi bir an olduğu yorumunda bulundu. Cullen, Avustralya Associated Press'e (AAP) yaptığı açıklamada "Son yıllarda ambalajlarımızdan ve mağazalarımızdan binlerce ton plastiği çıkardık ancak halen yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz ve bunu kendi başımıza yapamayız" diye konuştu.