Xinhua

Avustralya ve BAE serbest ticaret anlaşması imzalayacak

Abone Ol

KANBERRA, 17 Eylül (Xinhua) -- Avustralya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) serbest ticaret anlaşması konusunda mutabakata vardı. Avustralya Ticaret ve Turizm Bakanı Don Farrell Salı günü Kanberra'da düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada Avustralya-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakerelerinin tamamlandığını duyurdu. Farrell anlaşmayla, BAE'ye giren Avustralya ürünlerinin yüzde 99'undan fazlasına uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılacağını belirtti.

Farrell, "Bu, bir Ortadoğu ülkesi ile yapılan ilk ticaret anlaşması. BAE sadece Ortadoğu'daki en büyük ticaret ve yatırım ortağımız değil, aynı zamanda bölgedeki en önemli stratejik diplomasi ve savunma ortaklarımızdan biri" dedi. Avustralya hükümetine göre, anlaşma kapsamında Avustralya'nın BAE'ye ihracatının yılda 678 milyon Avustralya doları (457,3 milyon ABD doları) artması bekleniyor.

Farrell anlaşmanın BAE'nin devlet fonlarınca Avustralya'nın kritik önemdeki maden sektörüne yatırım yapılmasına imkan sağlayacağını ifade etti. Bakan, "BAE dünyanın en büyük devlet fonlarının bir kısmını kontrol ediyor. BAE ile yapılacak ticaret anlaşması, hükümetin yenilenebilir enerjide süper güç olma hedefine ulaşması açısından önemli olan yatırımları kolaylaştıracak" dedi.

Avustralya ve BAE arasındaki karşılıklı ticaret 2023 yılında 9,9 milyar Avustralya doları (6,6 milyar ABD doları), karşılıklı yatırım ise 20,6 milyar Avustralya doları (13,8 milyar ABD doları) olarak kayda geçti. Farrell, her iki ülkenin de 2024'ün ilerleyen aylarında imzalanmak üzere yasal anlaşma metnine resmiyet kazandırmak için çalıştığını söyledi.