Uluslararası Ödemeler Bankası İnovasyon Merkezi, Avustralya Merkez Bankası, Malezya Merkez Bankası, Singapur Merkez Bankası ve Güney Afrika Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, İnovasyon Merkezi'nin Singapur Şubesi önderliğinde başlatılan projenin, birden fazla CBDC kullanarak sınır ötesi işlemlere yönelik ortak platformların prototipini geliştirmeyi amaçladığı belirtildi.

Adı geçen merkez bankalarına göre çoklu CBDC platformları, katılımcı merkez bankaları tarafından çıkarılan dijital para birimlerini kullanarak finansal kuruluşların birbiriyle doğrudan işlem yapmasına imkan verecek ve aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak işlem süresi ile maliyetini düşürecek.

Bankalar, projenin, farklı dağıtılmış defter teknolojisi platformları üzerinde teknik prototiplerin geliştirilmesi için birden fazla ortakla çalışacağını da dile getirdi. Proje kapsamında merkez bankalarının CBDC altyapılarının paylaşımını mümkün kılacak farklı yönetişim ve işletim tasarımlarının da araştırılacağını belirten bankalar, böylelikle farklı yetki alanları ve işletme bölgelerindeki kamu ve özel sektör uzmanları arasındaki işbirliğinden faydalanılacağını da sözlerine ekledi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Editör: İRFAN KARSLI