KANBERRA, 18 Mart (Xinhua) -- Eyaletteki sağlık yetkilileri tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, ülke genelinde yaşanan salgında eyaletteki toplam sayıyı sekize çıkaran dört yeni virüs vakası bildirildi. Vakalardan beşi hastanede bulunurken ikisi taburcu edildi.

Güney Avustralya Sağlık ve Refah Departmanı genel müdürü Chris Lease, yapılan bir incelemenin virüse yakalanan bir kişinin Mart ayının başlarında hayatını kaybettiğini gösterdiğini söyledi. Bu, 2022 yılında Avustralya'da teyit edilen üçüncü JEV nedeniyle ölüm oldu.

Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı Malezya, M çiçeği salgınına karşı aldığı önlemleri artırdı

Australian Broadcasting Corporation televizyonuna göre gazetecilere verdiği demeçte, "Ek vakalardan biri olan daha önce bildirdiğimiz kişinin bu ayın başında ne yazık ki vefat ettiğini doğrulayabiliriz" diyen Chris Lease, "Hepimizin sivrisineklere karşı ekstra önlemler almaya ve 'ısırıkla savaşmaya' devam etmesi çok önemli" diye ekledi.

JEV enfeksiyonlarının büyük bölümü, ateş ve baş ağrısı gibi semptomlarla ya da belirgin semptomlar olmadan hafif seyrediyor ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yaklaşık 250 enfeksiyondan 1'i ciddi klinik hastalığa neden oluyor.

Virüs, Şubat ayından bu yana Güney Avustralya, Victoria, Yeni Güney Galler ve Queensland'de 20'den fazla domuz ahırında tespit edildi ve federal hükümet tarafından Ulusal Öneme Sahip Bulaşıcı Hastalık Olayı ilan edildi. Bulaşıcı hastalık, aşı ve arbovirüs uzmanlarından oluşan ulusal bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu çalışma grubu, sivrisinek gözetim ve kontrol tedbirleri, doğrudan risk altındakilerin belirlenmesi ve aşıların kullanıma sunulması da dahil olmak üzere Avustralya'nın JEV ile mücadelesine destek verecek.

Güney Avustralyalıları, özellikle küçük çocukları sivrisinek ısırıklarına karşı önlem almaya çağıran Lease, "Uzun, bol ve açık renkli giysiler giyin. Sivrisinekler kot pantolon ya da tayt gibi dar giysilerden ısırabilir" dedi. Avustralya yine Cuma günü 40.000'den fazla yerel kaynaklı Kovid-19 vakası ve 29 can kaybı bildirdi.

Editör: İRFAN KARSLI