Ulusal Aborjinler ve Adalılar Günü Gözetim Komitesi'nin (NAIDOC) adını taşıyan NAIDOC Haftası, her yıl tüm Avustralyalıları, söyleşiler, filmler, gösteriler ve diğer özel etkinlikler aracılığıyla ülkenin ilk sakinlerinin zengin tarihini keşfetmeye davet ediyor.

2020 NAIDOC posterini tasarlayan, Saibai Adalı ve Noongar topluluğundan Tyrown Waigana, dünyanın en eskisi olarak tanımlanan sanatsal bir geleneği sürdürüyor.

Waigana, 'Her Zaman Oldu, Her Zaman Olacak' temasının, 'İlk Uluslar' halkının Avustralya topraklarıyla kurduğu, fiziksel ve ruhsal bağa atıfta bulunduğunu açıkladı.

Waigana "Diğer insanlar buraya gelmeden çok önce biz buradaydık ve gittikten çok sonra da burada olacağız" diye konuştu.

Kovid-19, salgını bu yılki NAIDOC haftasının halka açık etkinliklerinin sayısını sınırlamış olsa da her yıl opera binasının ön avlusunda düzenlenen yerli dans yarışması 'Dance Rites' gibi bazı etkinlikler, kısıtlamalara tabi olarak devam edecek.

Popüler dans yarışması bu yıl fiziksel katılımı minimumda tutmak için dijital olarak yayınlanacak.

Yarışma, eski dilleri, şarkı gruplarını ve diğer adetleri içeren geleneksel dans ile, hemen ardından gelen, her stile açık ve genellikle geleneksel olmayan unsurları da içeren, daha ziyade paylaşılan bir tarihi yansıtan özel sembollerden oluşan bir diğer dans etkinliğinden oluşuyor.

Çin'in Dazu Kaya Oymaları turistlerin gözdesi oldu Çin'in Dazu Kaya Oymaları turistlerin gözdesi oldu

Bu yılki NAIDOC Haftası 8-15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşiyor.

Editör: İRFAN KARSLI