Avustralya Başbakanı Scott Morrison Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kovid-19'a karşı tam aşılanmış ve uygun vizeye sahip olanların Avustralya'ya girişlerine 1 Aralık'tan itibaren izin verileceğini duyurdu. Duyuru, Avustralya'da iki doz Kovid-19 aşılama oranının yüzde 85'i geçmesinin ardından yapıldı. Sonuç olarak, Kovid-19'a karşı tam olarak aşılanan, yola çıkmadan önce son 72 saatte yaptırdığı test sonucu negatif çıkan ve geçerli bir vizeye sahip olan daha fazla uluslararası öğrencinin, vasıflı göçmenin ve mültecinin Avustralya'ya girmesine izin verilecek ancak personel boşluğunu doldurmak için vasıflı işçilere öncelik verilecek.

Ayrıca Avustralya sınırları 1 Aralık'tan itibaren Japonya ve Güney Kore'den gelen tam olarak aşılanmış yolculara açılacak. Ülkeye varanların tamamı, vardıkları eyalet veya bölgelerin karantina gerekliliklerine uymak zorunda olacak. Morrison, gazetecilere verdiği demeçte, "1 Aralık 2021'den itibaren tamamen aşılanmış ve uygun vizeye sahip olanlar seyahat muafiyeti başvurusunda bulunmalarına gerek kalmadan Avustralya'ya gelebilecek" dedi. Morrison şöyle devam etti: "Vasıflı işçilerin ve öğrencilerin Avustralya'ya dönüşü, geriye dönüş yolumuzda önemli bir kilometre taşı, Avustralyalıların neler başarabildiği ve bizim neler yapmamıza olanak sağladığı konusunda önemli bir dönüm noktasıdır."

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

Maliye Bakanı Josh Frydenberg ise göçmenlere sınırların yeniden açılması, "işgücü piyasasındaki açığın kapatılmasına ve işletmelerin güven içinde büyüyüp genişlemesine yardımcı olup ekonomik toparlanmamızı hızlandıracak" dedi. Frydenberg, News Corp Australia'ya verdiği demeçte, "Toparlanmamız hız kazandıkça ülke genelinde ister konaklama, madencilik, inşaat alanında olsun isterse profesyonel hizmetler alanında olsun işletmeler, giderek daha fazla vasıflı işçiye ihtiyaç duyuyor" dedi. Frydenberg'e göre pandemiden önceki iki yılda Avustralya, yılda ortalama 110.000 vasıflı göçmen alıyordu ve uluslararası öğrenci piyasası ülkenin önemli bir gelir kaynağıydı.

Editör: İRFAN KARSLI