Dünya

Avustralya bankası, ekonomide çarklarının dönmesi için vasıflı göçmen işçi çağrısı yaptı

SİDNEY, 4 Ocak (Xinhua) National Australia Bank'in (NAB) Salı günü yayınladığı İşletme İçgörü Raporu, geçtiğimiz yıl Kasım ortasından Aralık ortasına kadar çok çeşitli sektör...

Abone Ol

SİDNEY, 4 Ocak (Xinhua) National Australia Bank'in (NAB) Salı günü yayınladığı İşletme İçgörü Raporu, geçtiğimiz yıl Kasım ortasından Aralık ortasına kadar çok çeşitli sektörlerden yaklaşık 1.600 işletmeden alınan cevaplara dayanarak hazırlandı. NAB CEO'su Ross McEwan, Avustralya'da istihdam durumunu düzeltmenin yolunun, ülkeye yetenekli işgücü çekilmesinden geçtiğini söyledi. McEwan, "Avustralyalı işletmeler ciddi bir vasıflı veya vasıfsız işgücü kıtlığıyla karşı karşıya bulunuyor. Kafe, turizm, tarım ve imalat sektöründen konuştuğum hemen hemen her işveren 'işçi bulamıyoruz' diyor" dedi. McEwan, "Ekonomiyi gerçekten harekete geçirmek için insanları Avustralya'ya getirmemiz ve ülke olarak gelecek için vasıflı bir işgücü oluşturulmasını garanti etmemiz gerekiyor" dedi.

Rapor, orta ölçekli işletmelerin yüzde 38'inin, daha büyük şirketlerin ise yüzde 37'sinin işgücü kıtlığını "çok önemli bir sorun" olarak gördüğüne, bu oranın küçük işletmelerde ise yüzde 31 olduğuna yer verdi. Yaklaşık her üç Avustralyalı şirketten bir tanesine göre işgücü kıtlığının en yaygın türü, ticaretle uğraşan (yüzde 35) ve profesyonel (yüzde 32) eksikliği. Eyalet olarak bakıldığında, işletmelerin yüzde 44'ünün işgücü kıtlığının son üç ayda çok ciddi etkiler yarattığını söylediği Batı Avustralya (WA) işçiye en çok ihtiyaç duyan eyalet olarak öne çıkıyor.

Listenin diğer ucunda ise işletmelerin sadece yüzde 24'ünün böyle bir sorun bildirdiği ada eyaleti Tazmanya bulunuyor. Batı Avustralya önümüzdeki 12 ayda işgücü kıtlığı yaşanacağı beklentisinde de başı çekerken (yüzde 43), onu Yeni Güney Galler, Queensland ve Avustralya Başkent Bölgesi (tümü yüzde 39), Güney Avustralya ile Kuzey Toprakları (yüzde 36) ve Tazmanya (yüzde 20) izliyor. McEwan, veri bilimcilerin, dijital uzmanların ve teknoloji becerilerinin Avustralya'da ekonominin her yerinde yüksek talep gördüğünü söyledi. McEwan, "NAB olarak biz işgücümüzü yeniden eğitmek ve ona yatırım yapmak için birçok şey yapıyoruz, şu an itibarıyla her biri sertifikalı bulut bilişim pratisyeni olan 2.000'den fazla çalışanımız bulunuyor" diye ekledi.