Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

KANBERRA, 14 Mart (Xinhua) --  Çarşamba günü yayımlanan araştırmada Adelaide Üniversitesi ve Kadın ve Çocuk Hastanesi'nden bir ekip, iki doz meningokok B (MenB) aşısının, ergenler ve genç yetişkinlerde gonoreye karşı yüzde 33 etkili olduğunu buldu. Güney Avustralya eyalet hükümeti tarafından finanse edilen araştırmaların bulguları, küresel olarak gonore vakalarının artış gösterdiği ve tedavilere karşı bakteriyel direncin yükseldiği bir dönemde geldi. Kadın ve Çocuk Hastanesi'nden çalışmanın baş yazarı olan ve 2022'de Yılın Güney Avustralyalısı seçilen Helen Marshall; araştırmanın, gonore vaka oranlarını ve hastalığın uzun dönemli etkilerini azaltmayı amaçladığını söyledi. Tedavi edilmezse gonore, hasta anneden doğan çocuklarda kısırlığa ve körlüğe neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yılı küresel olarak cinsel yolla bulaşan bu enfeksiyona ait 106 milyon yeni vakanın görüldüğünü tahmin ediyor.

 Çarşamba günü yayımlanan araştırma, Güney Avustralya'da eyaletin finanse ettiği ve bebekler, çocuklar ve ergenlere yönelik MenB aşı programının başlatılmasından itibaren iki yıl içinde gonore vakalarının yüzde 33 azaldığını ortaya koydu. Marshall, basın açıklamasında, "Geleneksel olarak gonore tedavisi antibiyotiklere dayanır, ancak antibiyotiklere dirençli suşlar yüzünden antibiyotiklerin etkinliği giderek azaldığı için bu enfeksiyonla mücadelede yeni ve gelişmiş önlemleri keşfetmek son derece önemli" ifadelerini kullandı. Marshall, "Eyaletin finanse ettiği MenB aşı programının başlatılmasından iki yıl sonra meningokok B hastalığına karşı yüksek etkinlik ve gonorenin önlenmesinde de orta düzeyde etkinlik gözlemliyoruz" diye ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay