Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua, enerji korumanın teşvik edilmesi, karbon emisyonlarının azaltılması ve insan ile doğanın uyum içinde bir arada var olması konusuna bağlılıkları göz önüne alındığında, Çin ve Avrupa'nın yeni enerjili araç sektöründe karşılıklı fayda ve kazan-kazan işbirliğini başarma yönünde tam kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

7. Çin Hasat Festivali renkli görüntülere sahne oldu 7. Çin Hasat Festivali renkli görüntülere sahne oldu

BRÜKSEL, 20 Haziran (Xinhua) -- Xinhua Haber Ajansı'nın Çin Ekonomik Bilgi Servisi ve Çin Avrupa Birliği Ticaret Odası, Avrupa'daki Çinli yeni enerjili araç üreticilerine odaklanan bir raporu ortaklaşa açıkladı. "Avrupa'yı Yeşillendirmek: Avrupa'daki Çinli Yeni Enerjili Araç Üreticilerinin Gelişimine İlişkin Rapor" başlıklı rapor, Çarşamba günü Brüksel'de düzenlenen Avrupa-Çin CEO Yuvarlak Masa Paneli çerçevesinde açıklandı.

Etkinlikle konuşma yapan Xinhua Haber Ajansı Başkanı Fu Hua, enerji korumanın teşvik edilmesi, karbon emisyonlarının azaltılması ve insan ile doğanın uyum içinde bir arada var olması konusuna bağlılıkları göz önüne alındığında, Çin ve Avrupa'nın yeni enerjili araç sektöründe karşılıklı fayda ve kazan-kazan işbirliğini başarma yönünde tam kabiliyete sahip olduğunu söyledi.

Fu, Çin ulusal haber ajansı, küresel bir haber ajansı ve üst düzey bir düşünce kuruluşu olan Xinhua Haber Ajansı'nın, Çin'in yeni enerjili araç sektörünün gelişimi ve Çin ile Avrupa'nın yeni enerjili araç sektöründeki işbirliği hakkında geniş bir takipçi kitlesine sahip bir dizi haber ve düşünce kuruluşu raporu ürettiğini kaydetti.

Çarşamba günü yayımlanan raporun yeni enerjili araçlara yönelik küresel talebi analiz ederek, Çin'in yeni enerjili araç sektörünün gelişimini ve rekabet üstünlüğünü özetlediğini vurgulayan Fu, raporda Çin ve Avrupa'nın teknoloji işbirliği, politika etkileşimi, tedarik zinciri işbirliği ve yatırımı güçlendirmesine yönelik değerli referanslar sunulduğunu ifade etti.

Çin'in başkenti Beijing'de düzenlenen 2024 Beijing Uluslararası Otomotiv Fuarı'nda IM Motors şirketinin yeni enerjili araç modelini deneyimleyen bir ziyaretçi, 30 Nisan 2024. (Fotoğraf: Zhang Chenlin/Xinhua)

Çin'in karbonsuzlaşma sektörlerindeki liderliğinin "takip edilmesi gereken bir yol" olduğunu söyleyen Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreter Yardımcısı Brice Lalonde ise Çin'in yeni enerjili araç sektöründe üretkenlik kazanımları biriktirdiğini ve sektördeki tüm gerekli aşamaları geçtiğini ifade etti. Fransa ve Avrupa'da karbonsuzlaşmaya odaklı şirketleri bir araya getiren EdEn kuruluşunun da başkanı olan Lalonde, "Çin'le işbirliği arayışında olmamız şart. İhtiyacımız olan en son şey ticaret savaşı. Tercih edilen ise sorunların karmaşıklığını gidermek üzere ikili görüşmelerde bulunmak" dedi.

Yuvarlak masa panelindeki katılımcılar, Çin ve Avrupa'nın yeni enerjili araç geliştirme ve karbon nötr olma konusunda geniş bir zemine sahip olduğu hususunda mutabık kaldı. Çin ve Avrupa'yı açık ve işbirliğine dayalı ilişkileri sürdürmeye çağıran katılımcılar, korumacı gümrük vergilerinin getirilmesinin nihayetinde Avrupalı otomobil üreticilerine ve tüketicilerine zarar vereceğini ve Avrupa ekonomisini olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Editör: Şeymanur Erbay