Eğitim

Avrupa’da öğrencilerin ne kadarı hem okuyor hem çalışıyor?

Avrupa’da her 100 öğrenciden 23’ü okula devam ederken aynı zamanda çalışıyor. Milli gelirin yüksek olduğu bazı Avrupa ülkelerde iş gücüne katılan öğrenci oranı yüzde 70'e kadar çıkarken, Genç İşçi Derneği’nin üç ilde yaptığı ankete göre Türkiye'de öğrencilerin yüzde 36'sı çalışma hayatına katılıyor.

Abone Ol

2021 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 15-29 yaş arasındaki öğrencilerin yüzde 23’ü çalışırken yüzde 73’ü ise işgücüne dahil olmadı. Avrupalı öğrencilerin yüzde 3,3’ü ise çalışmaya hazır olmasına rağmen iş bulamadı. Türkiye’de giderek artan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle öğrenciler ve ailelerini zor durumda. Barınma ise öğrencilerin sorunlarının başında geliyor. Avrupa ülkelerinde kişi başına milli gelirin yüksek olduğu ülkelerde öğrenci istihdamının daha yüksek olması dikkat çekiyor.

AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2021 yılı verilerine göre 15-29 yaş arasındaki öğrencilerin çalışma durumu ülkeden ülkeye büyük değişiklik gösteriyor. Bazı ülkelerde çalışma hayatı daha erken yaşlarda başlarken bazı ülkelerde öğrenciler hafta sonları yarı zamanlı çalışmayı tercih ediyor.

MİLLİ GELİRİN YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELERDE ÖĞRENCİ İSTİHDAMI YÜKSEK

Öğrenci istihdamının en yüksek olduğu Avrupa ülkesi yüzde 70 ile Hollanda. İzlanda’da öğrencilerin yüzde 63’ü çalışırken bu oran İsviçre’de yüzde 60. Bu ülkelerin ardından Danimarka (yüzde 49), Norveç (yüzde 47), Almanya (yüzde 42), Avusturya (yüzde 41) ve Finlandiya (yüzde 39). AB ortalaması ise yüzde 23.

Avrupa’da kişi başına milli gelirin yüksek olduğu ülkelerde çalışan öğrenci oranının yüksek olması dikkat çekiyor.

Öğrenci istihdam oranının en düşük olduğu ülke ise yüzde 2 ile Romanya. Romanya’yı yüzde 4 ile Slovakya, yüzde 5 ile Bulgaristan, yüzde 5 Macaristan ve yüzde 6 ile Yunanistan takip ediyor.

İŞGÜCÜNE KATILMAYAN ÖĞRENCİLER

İşgücüne katılmayanlar yani çalışmaya hazır olmayan veya istemeyenlerin oranı en yüksek yüzde 97 ile Romanya’da. AB ortalaması yüzde 73 olurken en düşük oran yüzde 23 ile Hollanda’da.

Avrupa’nın ekonomik olarak iyi durumda olan ülkelerinin yanı sıra İskandinav ülkelerinde işgücüne katılmayanların oranı daha düşük. Bu durum bu ülkelerde iş hayatının daha erken başladığına işaret ediyor.

ÖĞRENCİLERDE İŞSİZLİK: İSKANDİNAV ÜLKELERİ ZİRVEDE

Öğrencilerde işsizlik oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 14,2 ile İsveç. Ardından yüzde 8,8 ile İzlanda, yüzde 8,6 Finlandiya ve yüzde 7,5 ile Norveç geliyor. Bu oran çalışmaya hazır ancak iş bulamayan öğrencileri gösteriyor. Öğrencilerde işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkelerin İskandinav ülkeleri olması dikkat çekiyor.

Öğrencilerde işsizliğin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 0,4 ile Çekya ve yüzde 0,6 ile Macaristan ve Romanya.

NÜFUSA GÖRE EN ÇOK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ TÜRKİYE’DE

2019 yılı itibariyle Türkiye’de bin kişiden 95’i üniversite öğrencisi. Türkiye bu alanda Avrupa’nın önde gelen ülkelerini açık farkla geride bırakıyor. Almanya ve Fransa’da bin kişiye düşen üniversite öğrenci sayısı 40. Bu oran İngiltere’de 39; Avrupa Birliği’nde (AB) ise 38.

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Eurostat’ın veri setinde Türkiye yer almıyor. Bu yüzden Türkiye’de öğrencilerinin ne kadarının hem çalışıp hem okuduğu bilgisi yok. Türkiye’de bu konuda açık kaynaklarda resmi veriye ulaşamadık.

Bu konuda Genç İşçi Derneği’nin bin öğrenci ile yaptığı anket bulunuyor. Ancak metodoloji ve hata payı farklılığından dolayı Eurostat’ın Avrupa ülkeleri verisi ile kıyas etmek mümkün değil. Genç İşçi Derneği’nin İstanbul, Ankara ve Kocaeli’ndeki üniversitelerde okuyan bin öğrenci ile yaptığı ve 16 Ocak 2018’de açıkladıkları ankete göre Türkiye’de öğrencilerin yüzde 36’sı hem okuyor hem de çalışıyor.

(Euronews)