ROMA, 18 Şubat (Xinhua) Perşembe günü Moskova'da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ülkesini ziyaret eden İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio krize diplomatik bir çözüm bulma taahhüdünü dile getirdiler. Di Maio, Lavrov ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, " Rusya… müzakere etmeye ve bu krizden çıkış yollarının bulunmasına hazır olduğunu vurguladı. Aynı beyanı mevkidaşımdan (Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba) duydum" dedi. Toplantı, Avrupa'daki ülkelerin mevcut krize bir çözüm arama konusundaki ortak isteklerini özetliyor. DİPLOMATİK GİRİŞİMLER Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Çarşamba günü Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm bulunması çabalarında Avrupalı liderlere katıldı ve Rusya'yı gerginliğin azaltılması için somut adımlar atmaya çağırdı.

Son günlerde Ukrayna'da çatışmadan kaçınma çağrısında bulunan Avrupalı liderlerin arasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi de bulunuyor. Bu hafta başında Scholz, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Kiev'de biraraya geldi. Scholz, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve Avrupa Birliği ile Rusya arasındaki görüş farklılıklara rağmen diyalogun önemini koruduğunu söyledi. Alman lider, Avrupa'nın son yılların en tehlikeli krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğunu ve Ukrayna ile ilgili gerilimleri yatıştırmak ve olası bir savaşı önlemek için acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hem Putin hem de Zelenskiy ile biraraya gelen Macron, Berlin'de Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya ile diyalogu sürdürmenin "Ukrayna'da barışı mümkün kılacak tek yol" olduğunu söyledi.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Rus düşünce kuruluşu Valday Tartışma Kulübü'ne bağlı Geliştirme ve Destekleme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Andrey Bıstritskiy, Macron'un "herkesin bir saldırı tehdidiyle birbirini korkuttuğu bir zamanda" Moskova ve Kiev'e uçan ilk büyük Avrupa lideri olduğunu söyledi. Bıstritskiy, Minsk anlaşmalarının Ukrayna çözümünün esasını oluşturmaya devam ettiği fikri etrafındaki tartışmaların yeni bir seviyeye ulaştığını söyledi. STRATEJİK ÖZERKLİK Avrupa ülkeleri, Rusya ile Ukrayna arasında silahlı bir çatışmadan kaçınma hedefini paylaşıyor ve mevcut çıkmazdan bir çıkış yolu ararken, ABD'den farklı bir yol çiziyorlar. AB, stratejik özerkliğin güçlendirilmesi gerektiğini yıllardır vurguluyor.

Editör: İRFAN KARSLI