Hazırlanan yasa tasarısında, Avrupa Birliği'ne hayvanların kullanılmadığı bir araştırma sistemine geçişi hızlandırması çağrısı yapıldı. Avrupa Komisyonu raporuna göre, 2009 yılından beri kozmetik ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmek AB'de yasak. Ancak yine de 2017 yılında yaklaşık 12 milyon hayvan aslen testlerde kullanılmasalar da hayvan testleri için üretildi ve öldürüldü. Yasa tasarısı 4'e karşı 667 oyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada, parlamento üyelerinin bilimsel olarak mümkün olduğu anda, insan sağlığına ve çevreye yönelik korumayı azaltmaksızın, canlı hayvanlar üzerinde bilimsel amaçlarla yapılan prosedürlerin azaltılmasını, iyileştirilmesini ve yerlerine yenilerinin konmasını istediği belirtildi. Avrupa Parlamentosu üyeleri, alternatif test yöntemlerinin hızlı şekilde geliştirilmesini, onaylanmasını ve kullanıma sunulmasını mümkün kılmak için yeterli düzeyde orta ve uzun vadeli finansman sağlanması çağrısında da bulundu.
Üyeler, hayvanların kullanılmadığı yöntemlerin an itibarıyla mevcut olmaması nedeniyle belirli hastalıklara dair bilimsel içgörüler elde etmek için hayvan deneylerinin hala gerekli olduğunu anladıklarını, ancak test yöntemlerinin sadece koşulların acı, sıkıntı ve ıstırabı en aza indirecek ve hayvanların sağlığını koruyacak şekilde optimize edildiği durumlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.