ÜSKÜP, 25 Ekim (Xinhua) -- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kuzey Makedonya'ya Avrupa Birliği (AB) katılım müzakerelerinin yeniden başlamasını kolaylaştırmak için gerekli anayasal değişiklikleri yapma çağrısında bulundu.

Kuzey Makedonya, komşusu ve AB üyesi Bulgaristan ile Bulgar azınlıklar konusunda yaşadığı anlaşmazlık AB'ye katılım sürecini geciktirmişti. Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Von der Leyen, müzakerelerin başlatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Görüşmede müzakere konularının yanı sıra AB'den gelecek mali destek de ele alındı.

Putin: BRICS liderleri, demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeye kararlı Putin: BRICS liderleri, demokratik ve çok kutuplu bir dünya düzeni inşa etmeye kararlı

Kuzey Makedonya, Avrupa Komisyonu'nun kısa süre önce ülkenin reform gündemini onaylamasıyla yıl sonuna kadar 52 milyon euro (56,2 milyon ABD doları) tutarındaki ilk ödemeyi alacak. Yardım, AB'nin Batı Balkanlar Büyüme Planı'nın bir parçası.

Fon, planının bir ayağı olan Reform ve Büyüme Fonu'ndan sağlanan 6 milyar euro değerindeki hibe ve kredilerden oluşuyor. Batı Balkanlar'daki ülkeler AB'nin reform şartlarını yerine getirdiklerinde bu mali desteğe erişebiliyor. Plan kapsamında Kuzey Makedonya'nın toplam 750 milyon euro alması öngörülüyor.

Kaynak: rss