Dünya

Asya finans piyasalarının entegrasyonu istikrarlı bir gelişme kaydediyor

BFA'nın 2021 Asya Ekonomik Görünüm ve Entegrasyon İlerlemesi Yıllık Raporu'nda Asya ülkelerinin finans piyasalarının kazandığı varlık portföyünün 2019 yılında yüzde 14,24 artt...

Abone Ol

BFA'nın 2021 Asya Ekonomik Görünüm ve Entegrasyon İlerlemesi Yıllık Raporu'nda Asya ülkelerinin finans piyasalarının kazandığı varlık portföyünün 2019 yılında yüzde 14,24 arttığı belirtildi, fonların yüzde 22'sinin ise Asya'dan geldiği kaydedildi. Rapora göre, Çin'den gelen portföy yatırımları yüzde 29,73 oranında artarken, Çin'e yapılan portföy yatırımlarıysa yüzde 21,27 arttı.

Raporda, "Asya ekonomileri, döviz işbirliğini ve altyapı arabağlantısını aktif bir şekilde teşvik ediyor. İkili döviz swaplarının boyutu 240 milyar ABD dolarını aştı ve Asya ekonomileri arasında yerel para birimi işbirliği teşvik edildi" dendi. 2021'in Ocak ayında Japon yeni, Çin yuanı, Hong Kong doları, Singapur doları ve Tayland bahtının küresel ödeme ve anlaşmalarda kullanılan ilk 10 para birimi arasında yer aldığı belirtilen raporda, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Singapur, Beijing ve Shenzen gibi uluslararası finans merkezlerinin küresel sermayeyi Asya'ya yöneltmede, reel sektöre hizmette ve inovasyon odaklı kalkınmaya destekte önemli rol oynadığı ifade edildi.