Dünya

Astronomlar tespit edilen ilk kara delik hakkındaki yeni gözlemlerini açıkladı

Uluslararası bilimsel dergiler olan Science ve Astrophysical Journal dergisinde Cuma günü yayınlanan araştırmaya göre, gökbilimciler şimdiye kadar tespit edilen ilk kara delik...

Abone Ol

Uluslararası bilimsel dergiler olan Science ve Astrophysical Journal dergisinde Cuma günü yayınlanan araştırmaya göre, gökbilimciler şimdiye kadar tespit edilen ilk kara delik hakkındaki yeni gözlemlerini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'dan araştırmacılarla işbirliği yapan Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden gökbilimciler, bu keşfi dergide yayımladıkları üç makalede açıkladı.

Araştırmaya göre, Cygnus X-1 isimli kara delik sistemi, ışık hızına yakın bir hızda dönen 21 Güneş kütlesine sahip yıldız kütleli bir kara delik içeriyor. 1964'te keşfedilen Cygnus X-1, Dünya'ya en yakın kara deliklerden biri. Gökbilimciler 2011'de, Cygnus X-1'in mesafe ve kütlesini ilk kez doğru bir şekilde ölçtüler.

Son araştırmada, gökbilimciler, kara deliğin Dünya'dan uzaklığını yeniden ölçmek için akıllıca bir teknikle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan 10 radyo teleskoplu bir sistem olan Very Long Baseline Array'i kullandı. Bu uzaklık 7 bin 240 ışık yılı mesafede.

Araştırmacılar, en son mesafe verileriyle Cygnus X-1'in kütlesi hakkında yeniden tahminde bulundular. Buna göre, Cygnus X-1'in kütlesinin, önceki tahminlere göre yüzde 50 artışla Güneş'in kütlesinin 21 katı olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın yazarlarından, Çin Ulusal Astronomi Gözlemevi'nden Gou Lijun, "Kara deliğin kütlesi ve Dünya'dan uzaklığı için güncellenmiş ölçümleri kullanarak, Cygnus X-1'in inanılmaz derecede hızlı döndüğünü, dönüş hızının ışık hızına çok yakın olduğunu ve bugüne kadar bulunan diğer kara deliklerden daha hızlı döndüğünü doğruladık" dedi.