Araştırmacılar, koronavirüsten iyileşen 3-18 yaş arası çocuğu olan 13 bin 834 anne-baba arasında "Uzamış Kovid" olarak da adlandırılan Kovid-19 post-akut komplikasyonlarını (PASC) incelediler ve İsrail'de iyileşen çocukların yüzde 11,2'sinde belirtilerin uzun süre devam ettiğini tespit ettiler.

Araştırmacılar ayrıca, çocukların yaşı arttıkça uzun süreli belirti gösterme olasılığının arttığını kaydettiler. Bu sayede 3-6 yaş arası çocukların yüzde 1,8'i iyileşmenin ardından altı ay sonra da uzun süreli belirtiler gösterirken, bu oran 12-18 yaş arasında yüzde 4,6'ya çıkıyor.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Semptomatik Kovid-19 hastalığı ile uzun süreli belirtilere maruz kalma olasılığı arasında bir korelasyon da bulundu. Semptomatik hasta olan 12-18 yaş arası ergenlerin yüzde 5,6'sı uzamış Kovid'e sahipken, testi pozitif çıkmasına rağmen belirti göstermeyenlerde bu oran yüzde 3,5'e düşüyor. Bakanlık, benzer bir tablonun diğer yaş gruplarında da görüldüğünü bildirdi. Araştırmada incelenen çocukların üçte birinden fazlası, enfeksiyondan önceki döneme kıyasla uyku bozuklukları veya konsantrasyon güçlüğü gibi nörolojik, bilişsel veya zihinsel belirtileri daha şiddetli yaşadı.

Editör: İRFAN KARSLI