Dünya

Araştırmacılar, yüksek sıkıştırılabilirlik ve gerilebilirliğe sahip karbonlu yayı tanıttı

Gözenekli karbon malzemeler yüksek mekanik esnekliğe sahip olsa da, esasen zayıf bağlantıları ve kırılgan eklemleri olması nedeniyle bu malzemelerden tersine çevrilebilir geri...

Abone Ol

Gözenekli karbon malzemeler yüksek mekanik esnekliğe sahip olsa da, esasen zayıf bağlantıları ve kırılgan eklemleri olması nedeniyle bu malzemelerden tersine çevrilebilir gerilebilirlik elde etmek halen zor. İnsan ayağının elastik kemerinden ilham alan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, tamamen karbondan oluşan bir gözenekli malzeme geliştirerek eksi yüzde 60'tan yüzde 80'e kadar büyük gerilmelerde hem elastik sıkıştırılabilirlik hem de gerilebilirlik elde etmeyi başardı.

Advanced Materials dergisinde yayımlanan araştırma makalesine göre, tamamen karbondan oluşan gözenekli malzemenin, gerçek bir metal yaya benzer şekilde döngüsel sıkıştırma-germe işlemi sırasında güvenilir yapısal sağlamlığı ve dayanıklılığı koruyabildiği kanıtlandı. Malzeme, eksi 100 ila 350 santigrat derece arasındaki aşırı sıcaklıklarda çalışabiliyor. Gözenekli karbon yayı temel alan araştırmacılar, küçük titreşimleri algılamak için bir titreşim ve manyetik sensör de geliştirdiler.