LANZHOU, 6 Şubat (Xinhua) Qinghai-Tibet Platosu, çok sayıda endemik bitki türü barındırma özelliğiyle biliniyor. İstatistikler, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan 12 bin damarlı bitki türünün yüzde 20'sinden fazlasının platoda bulunduğunu gösteriyor. New Phytologist dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesine göre, plato; coğrafi izolasyon nedeniyle tür çeşitliliğinde hızlı artışın meydana geldiği evrimsel bir beşik olarak kabul ediliyor. Diğer yandan, incelenen bitki gruplarının hepsinin türleşme süreçleri sırasında gen akışının geniş oranda tespit edilmesi, bu bölgede türlerin farklılaşması sırasında doğal seçilimin de önemli bir rol oynamış olabileceğini düşündürüyor.

Coğrafi izolasyonun yanı sıra, doğal melezler, türler açısından zengin neredeyse bütün cinslerde ortaya çıkmış. Bu da bölgede, üreme izolasyonunu tamamlamak için türleşme yolunda çok sayıda bitki türü olduğunu gösteriyor. Lanzhou Üniversitesi araştırmacılarına göre, bu tür melezler, hibrit poliploidizasyon yoluyla doğrudan yeni türlere dönüşebilir. Üniversitenin araştırmacılarından Liu Jianquan, doğal seçilim ve melezleşmenin biraraya gelmesinin Qinghai-Tibet Platosu'ndaki çok sayıda bitkinin tür çeşitliliğini desteklemiş olabileceğini belirtti. "Dünyanın çatısı", "üçüncü kutup" ve "Asya'nın su kulesi" olarak nitelenen plato, nadir bulunan hayvanlar için doğal bir yaşam alanı ve plato yaşamının bir gen havuzu konumunda bulunuyor. Plato aynı zamanda Çin'de ve Asya kıtasında önemli bir eko-güvenlik bariyeri işlevi görüyor ve ülkenin ekolojik ilerlemeyi sağlama çalışmalarının odak noktasında yer alıyor.

Fransız Schneider Electric, Shanghai'daki Ar-Ge üssünü genişletti Fransız Schneider Electric, Shanghai'daki Ar-Ge üssünü genişletti
Editör: İRFAN KARSLI