BEİJİNG, 22 Aralık (Xinhua) Söz konusu embriyo fosili, 2000 yılı civarında Çin'in doğusunda kayalar içinde keşfedildi ve şu an Fujian eyaletindeki Yingliang Taş Doğa Tarihi Müzesi'nde "Bebek Yingliang" adıyla sergileniyor. Baş-kuyruk arası uzunluğunun 27 cm olduğu tahmin edilen embriyo, 17 cm uzunluğundaki bir yumurtanın içinde yer alıyor. Paleontologlar, embriyonun 72 ila 66 milyon yıl öncesindeki Kretase Dönemi'nden bir dişsiz teropod dinozoruna ya da bir oviraptorozora ait olduğuna inanıyor. Çarşamba günü iScience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, embriyonun yumurta içindeki duruşu, bu dinozorların yumurtadan çıkmadan önce kuş benzeri bir duruş geliştirdiğine işaret ediyor.

Araştırmada yer alan Çin, İngiltere ve Kanada'dan bilim insanları, Bebek Yingliang'ın duruşunun, bilinen dinozor embriyoları arasında benzersiz olduğunu buldu; Bebek Yingliang'ın ayakları her iki tarafta bulunuyor ve arkası yumurtanın küt ucu boyunca kıvrılmış halde ve başı gövdesinin altında yer alıyor. Dinozorlarda daha önce bilinmeyen bu duruş, modern kuş embriyolarının duruşuna benziyor. Yumurtadan çıkma öncesinde kuşların, gövdelerini bükerek ve başlarını kanatlarının altına uzatarak bir dizi kıvrılma duruşu geliştirdiği biliniyor. Bu duruşları almayan embriyoların, başarısız yumurtadan çıkma yüzünden ölüm olasılığı yükseliyor. "Bebek Yingliang" ile diğer dinozor ve kuşların embriyolarını karşılaştıran araştırma ekibi, daha önce kuşlara özgü olduğu düşünülen, bu yumurtadan çıkma öncesi duruşun, teropod dinozorlarda on milyonlarca ya da yüz milyonlarca yıl önce evrildiğini öne sürdü.

ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti ABD, İtalya'dan kaçırılan 65 milyon dolarlık 600 tarihi eseri iade etti

Editör: İRFAN KARSLI