NEW YORK, 24 Şubat (Xinhua) -- Araştırmacılara göre ABD Gümrük ve Sınır Koruma Birimi, ABD-Meksika sınırı boyunca uzanan Arizona Çölü'nde yeni yüksek teknoloji gözetim sistemlerinin bir parçası olarak robot köpek kullanma denemeleri yapıyor. Kafası olmayan, dört ayaklı ve yaklaşık 45 kg ağırlığındaki bu "yer dronları", kabaca 108 kilometrekare büyüklüğünde bir alanda göçmen arama görevini yerine getirecek.

Ancak Earlham College Sınır Çalışmaları Programı akademik direktörü Geoffrey Boyce ile Arizona Üniversitesi'nde bir araştırmacı olan Sam Chambers'ın yaptıkları son araştırma, Arizona sınır bölgesinde yüksek teknolojili gözetim sistemlerinin kullanılmasının göçmen ölümlerinde yaşanan alarm verici artışa doğrudan katkı sağladığını gösterdi. Çalışma, gözetim kulelerinin kurulmasından bu yana 2006 ile 2020 yılları arasında Arizona sınır bölgesindeki ölüm oranlarında yaklaşık yüzde 643 artış kaydedildiğini ortaya koydu.

Göçmenler, ABD sınır gözetim sisteminden kaçınmak için ABD'nin en sarp ve tehlikeli bölgelerinden olan Arizona Çölü'nün daha içlerine gitmek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz yıl Arizona sınırındaki göçmen ölümlerinde rekor kırılırken toplam 226 insan cesedi kalıntısı tespit edildi.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

Araştırmacılar, sınır kontrol planının göçü anlamlı bir şekilde durdurma veya engel olma konusunda başarısız olmakla kalmayıp göçmenleri cezalandırır gibi hayatta kalmanın zor olduğu bölgelere gitmeye zorladığını da söylediler. Araştırmacılar, "Bununla birlikte ABD-Meksika sınırında her yıl yüzlerce insanın öldüğü gerçeğine rağmen milyonlarca insan her yıl bu tehlikeli yolculuğu göze almaya devam ediyor" dedi.

Yüksek teknolojili gözetim programlarından vazgeçilmesi çağrısında bulunan araştırmacılar bu paranın "sınırın her iki yakasındaki insanların sadece hayatta kalmalarını değil aynı zamanda müreffeh olmalarını da sağlayacak yatırımlar aracılığıyla", göçmenlerin geldikleri ülkelerdeki şiddet, eşitsizlik ve siyasi ve ekonomik istikrarsızlığın temel nedenlerinin ortadan kaldırılması için harcanabileceğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI