Sağlık

Araştırma: Yetişkinlerde yüksek tansiyonun doğumdan önce belirlenmesi muhtemel

SİDNEY, 3 Mart (Xinhua) -- Journal of Hypertension'da Çarşamba günü yayınlanan araştırmada, bir grup genç yetişkinin hayatlarını anne karnından bu yana takip eden Raine Study...

Abone Ol

SİDNEY, 3 Mart (Xinhua) -- Journal of Hypertension'da Çarşamba günü yayınlanan araştırmada, bir grup genç yetişkinin hayatlarını anne karnından bu yana takip eden Raine Study enstitüsünden alınan istatistikler kullanıldı. Batı Avustralya Üniversitesi araştırmacıları sonra, hamileliğin farklı aşamalarında intrauterin büyüme yollarını modellemek için bu araştırmadan aldıkları ultrason ölçümlerini kullandılar. Araştırmacılar, yetişkinlikte daha yüksek kan basıncının, kısıtlı fetal büyüme ve sürekli yavaş büyüme ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu buldular.

Baş araştırmacı, halk sağlığı doktoru ve doktora adayı Doktor Ashish Yadav, "Hamilelik sırasında baş ve karın büyümesi ortalamanın altında olan bebeklerin, yetişkinlik döneminde 3,5 mmHg daha yüksek sistolik kan basıncıyla daha büyük hipertansiyon riski altında olduklarını bulduk" dedi.

Yadav, nüfus araştırmalarının yetişkinlerde 3,5 mmHg daha yüksek kan basıncının kalp hastalığına bağlı ölüm riskinin yüzde 6-10 ve felç riskinin yüzde 10 daha yüksek olmasına karşılık geldiğini gösterdiğini söyledi. Yadav, "Çalışmamız, farklı fetal büyüme modelleri olduğuna ve çocukları gelecekteki kalp hastalığı ve felç riskine karşı önceden hazırlamada kritik bir rol oynadıklarına dair yeni kanıtlar sunuyor" dedi.

Araştırmacılar ayrıca hamilelik sırasındaki yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin doğmamış bir çocuğun yaşamının ilerleyen dönemlerinde kalp hastalığı ve felç riskini artırabileceğini de buldu. Yadav, "Annelerin kilosu, sigara içmesi ve hamilelikte hipertansiyon ve hamileliğe bağlı diyabet, bunların hepsi doğmamış çocuğun büyümesini etkiler" dedi.

Risk faktörlerini hedefleyen erken sağlık müdahalelerinin gelecekteki kardiyovasküler hastalık olasılığını potansiyel olarak azaltabileceğini ileri süren araştırma, erken intrauterin ortamının önemini ve yetişkinlerin kan basıncı üzerindeki etkisini pekiştiriyor.