Yurt

Araştırma: Üçüncü Kutup, artan buzul gölü taşkınları riski ile karşı karşıya

Qinghai-Tibet Platosu'nu ve çevresini kapsayan Üçüncü Kutup, bol kar ve buzul deposuna sahip. Bölgede ayrıca yüksek oranda buzul gölü taşkını görülüyor. Üçüncü Kutup'taki ısın...

Abone Ol

Qinghai-Tibet Platosu'nu ve çevresini kapsayan Üçüncü Kutup, bol kar ve buzul deposuna sahip. Bölgede ayrıca yüksek oranda buzul gölü taşkını görülüyor. Üçüncü Kutup'taki ısınmanın sonucu olarak meydana gelen hızlı buz kaybı nedeniyle buzul göllerinin oluşması ve genişlemesi, aşağı havza toplulukları için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Çin Bilimler Akademisi ve Cenevre Üniversitesi'nin liderlik ettiği uluslararası bir ekip, evrime ilişkin mevcut durumun bütünsel bir değerlendirmesini yaptı ve Üçüncü Kutup üzerindeki buzul göllerinin gelecekteki değişimini modelledi. Elde edilen sonuçlar, Himalayaların doğusu kesimindeki buzul gölü taşkını riskinin, bitişik bölgelere kıyasla en az iki kat fazla olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, buzul gölü taşkınlarına yönelik riskin gelecekte daha fazla göl oluşması sonucunda neredeyse üç katına çıkma potansiyeli olduğunu, Himalayaların batı kısmında risk içeren ek noktaların oluşacağını belirtti. Araştırmacılar gelecekteki etkileri azaltmak ve Üçüncü Kutup genelinde sürdürülebilir kalkınmayı geliştirmek için işbirliğine dayalı ve uzun vadeli bir yaklaşımı benimseme çağrısı yaptılar.