Bitki ve toprak mikrobiyal çeşitliliğinin, ekosistem çoklu işlevselliği açısından göreceli önemi, çevresel gradyanlara göre değişiyor. Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Lanzhou Üniversitesi'ne bağlı Yaşam Bilimleri Bölümü'nden araştırmacılar, 2013 yılından bu yana Çin'in kuzeyinde 4.000 kilometre kuraklık gradyanı boyunca 130 kurak arazi sahasında çoklu toprak fonksiyon özelliklerini inceledi. Araştırmacılar, 20.000'den fazla örnek ve veri topladı.

Sonuçlar, daha az kurak bölgelerde bitki türlerinin zenginliği ve toprağın çoklu işlevselliği arasında güçlü bir pozitif ilişki olduğunu gösterirken, özellikle mantarlardaki mikrobiyal çeşitlilik, kurak ve aşırı kurak bölgelerde çoklu işlevsellikle pozitif şekilde ilişkilendirildi. Makaleye göre, farklı kuraklık seviyelerindeki biyoçeşitlilik ile toprağın çoklu işlevselliğinin değişimi, kuraklaşmanın etkilerini azaltmak için daha özel biyoçeşitlilik koruma stratejileri gerektiriyor.

'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri 'Yangtze Nehri boyunca ilk şehir'de çekilen drone görüntüleri

Örneğin hasırdan dama tahtası şeklinde bariyerlerin kurulması, daha kurak koşullarda en etkili stratejilerden biri olarak biliniyor. Bu sayede bariyerler, yüzey rüzgar hızını azaltabiliyor, yağış biriktirebiliyor, toprak yüzeyindeki organik madde ve besin içeriğini artırabiliyor, toprak mikro-çevresini iyileştirebiliyor ve toprak mikrobiyal topluluğunun ardıllığını hızlandırabiliyor. Böylece biyolojik toprak kabuk tabakasının gelişimine yardımcı oluyor.

Editör: İRFAN KARSLI