Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Lanzhou Üniversitesi Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'ndan profesör Zhang Tingjun, çalışmanın kriyosferi bir bütün olarak değerlendirmenin önemine vurgu yaptığını ve kriyosferde meydana gelen genel değişimin nicel olarak tahmin edilmesine ilişkin bir yöntem sunduğunu söyledi. Çalışmanın baş yazarı Peng Xiaoqing'e göre de çalışma, küresel kriyosferin kapsamlı bir değerlendirmesini yapması bakımından dünyaya öncülük ediyor. Donmuş suyun kapladığı alanları ifade eden küresel kriyosfer, gezegendeki tatlı suyun neredeyse dörtte üçünü barındırıyor ve dünyanın iklim sisteminde önemli bir rol oynuyor.

Peng, "(Kriyosfer) en hassas iklim göstergelerinden biri. Kriyosferin değişmesi sadece bölgesel bir sorun değil, büyük bir küresel değişim anlamına geliyor" dedi.Lanzhou Üniversitesi'nden araştırmacılar bütünsel bir tahminde bulunarak yarım küresel ve küresel kriyosferde iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen değişimin miktarını belirlediler. Araştırmacılar; deniz buzu, kar örtüsü ve donmuş toprak alanlarını birleştirmek suretiyle tek bir küresel kriyosfer veri kümesi elde ettiler.

Elde edilen veri kümesi iklim değişikliğinin kriyosfer ve hatta ekosistemler, karbon değişimi ve yaşam döngüleri üzerindeki etkilerini daha fazla incelemeye yardımcı olacak. Çalışmanın sonuçları Earth's Future isimli bilimsel dergide yayınlandı.

Editör: İRFAN KARSLI