BEİJİNG, 10 Şubat (Xinhua) Nature dergisinde Çarşamba günü yayınlanan araştırma makalesine göre, katı ve sıvı arasındaki ara durum olan süperiyonik hal, dünyanın iç çekirdeğindeki katı demir ve sıvı benzeri hafif elementlerden oluşuyor. Dünya'nın iç çekirdeğinde demirin yanı sıra, bazı hafif elementlerin varlığı, saf demire göre daha düşük yoğunlukları nedeniyle, uzun zamandır biliniyor. Silikon, hidrojen, karbon ve oksijen söz konusu hafif elementlere aday olarak önerilmiş olsa da, bunların iç çekirdekteki halleri nadiren değerlendiriliyor.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Jeokimya Enstitüsü ile Beijing merkezli Yüksek Basınç Bilimi ve Teknolojisi İleri Araştırma Merkezi'nden araştırmacılardan oluşan ortak bir ekip, Dünya'nın simülatif iç çekirdek koşullarındaki yüksek basınç ve sıcaklıkta, çoklu demir ve hafif element karışımı üzerinde araştırmalar yürüttü. Araştırmacılar, demirdeki hafif hidrojen, oksijen ve karbon elementlerinin, iç çekirdek koşulları altında sıvılar gibi yüksek bir difüzyon göstererek, süperiyonik hale dönüştüğünü buldu. Makaleye göre, araştırma, dünyanın iç çekirdeğinin normal katı halden ziyade, süperiyonik halde olabileceğini ortaya koydu.

Çin'in hibrit çimen teknolojisi gelişmekte olan ülkelerde insanlara geçim kaynağı sağlıyor Çin'in hibrit çimen teknolojisi gelişmekte olan ülkelerde insanlara geçim kaynağı sağlıyor
Editör: İRFAN KARSLI