BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Şili'de yayımlanan İnaktif SARS-CoV-2 Aşısının Etkinliği başlıklı araştırmaya göre, ülke genelinde 2 Şubat'tan 1 Mayıs'a kadar yürütülen toplu aşılama kampanyası kapsamında 16 yaş ve üzeri yaklaşık 10,2 milyon kişiyi içeren bir grup kullanıldı.

Şili'nin başkenti Santiago'daki Santiago Uluslararası Havalimanı'nda Çinli Sinovac Biotech firması tarafından geliştirilen aşılarla dolu konteynerleri uçaktan indiren çalışanlar, 28 Ocak 2021. (Fotoğraf: Jorge Villegas/Xinhua)

Araştırmanın sonuçları, tamamen aşılananlar arasındaki ayarlı aşı etkinliğinin, Kovid-19'un önlenmesi için yüzde 65,9, hastaneye yatışların önlenmesi için yüzde 87,5 ve Kovid-19'a bağlı ölümlerin önlenmesi için yüzde 86,3 olduğunu gösterdi. Sinovac Kovid-19 aşısı olarak da bilinen CoronaVac, Çinli ilaç firması Sinovac Biotech tarafından geliştirilen bir inaktif Kovid-19 aşısıdır.

Şili Sağlık Bakanı Enrique Paris, başkent Santiago'da bulunan bir aşı merkezinde Çinli ilaç firması Sinovac tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ikinci dozunu oluyor, 12 Mart 2021. (Fotoğraf: Şili Sağlık Bakanlığı/Xinhua aracılığıyla)

Etkisiz hale getirilmiş bütün virüs kullanılan CoronaVac, virüsle mücadele için antikorlar üreterek alıcının bağışıklık sistemini virüsün zararsız bir biçimine saldırmaya zorluyor ve bu sayede bağışıklık geliştirmesini sağlıyor.

Editör: İRFAN KARSLI