Sağlık

Araştırma: Bağırsak bakterileri pandaları tombul birer bambu yiyici yapıyor

BEİJİNG, 19 Ocak (Xinhua) -- Cell Reports dergisinde Çarşamba günü yayınlanan çalışma, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin, bağırsakta yaşayan bakterilerin bunda rol o...

Abone Ol

BEİJİNG, 19 Ocak (Xinhua) -- Cell Reports dergisinde Çarşamba günü yayınlanan çalışma, bağırsak mikrobiyotasındaki değişikliklerin, bağırsakta yaşayan bakterilerin bunda rol oynayabileceğini ortaya koydu. Çalışmaya göre, bir tür probiyotik kolonisi, besleyici yeni bambu filizlerinin çıktığı mevsimde yayılır ve ayının çiğnemek için yalnızca lifli bambu yapraklarını bulduğu açlık günlerini telafi etmesi için daha fazla yağ depolamasına yardımcı olur.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Zooloji Enstitüsü'nden Wei Fuwen liderliğindeki araştırma ekibi, Qinling Dağları'ndaki vahşi pandaların, yaprak yeme dönemine kıyasla filiz sürgünlerini yeme dönemi boyunca bağırsaklarında Clostridium butyricum adlı bir bakterinin önemli ölçüde yüksek seviyede olduğunu buldu. Ekip, vahşi doğada toplanan panda dışkılarını, bambu bazlı bir diyetle beslenen mikropsuz farelere nakletti. Sürgün yeme döneminde toplanan panda dışkısı nakledilen farelerin önemli ölçüde daha fazla kilo aldığı ortaya çıktı. İleri analizler, probiyotiklerin metabolik ürünü olan bütiratın Per2 adlı sirkadiyen ritim geninin ekspresyonunu iyileştirebileceğini gösterdi. Bu gen, yağ sentezini ve depolanmasını artırıyor.

Zooloji Enstitüsü'nden çalışmanın ilk yazarı Huang Guangping, "Bir pandanın bağırsak mikrobiyotası ile fenotipi arasında ilk kez nedensel bir ilişki kurduk" dedi. Ekip, pandanın bağırsağında daha başka mikroorganizmaları da ayrıştırmayı ve bunların hayvanın sağlığını etkilemedeki rollerini keşfetmeyi planlıyor. Wei, "Hangi bakterilerin hayvanlar için faydalı olduğunu belirlemek çok önemlidir, çünkü bir gün bazı hastalıkları probiyotiklerle tedavi edebiliriz" dedi.