Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor

Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Griffith Üniversitesi tarafından Perşembe günü yayımlanan araştırma, yangın sonrası toparlanmaya dair erken işaretlerin aldatıcı olabileceği konusunda uyardı.

Çalışmada, "Kara Yaz" olarak adlandırılan 2019-2020'deki orman yangınlarından önce yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle ormanların yeniden büyüme kapasitesinin azaldığı kaydedildi.

Büyük bölümü Avustralya'nın doğu kıyısında bulunan 18,6 milyon hektardan fazla alan, 6 aydan uzun süren yangınlarda küle dönüşmüştü. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarı David Lindenmayer, "Ormanlardaki yeşil alanın tekrar büyüdüğünü görmek harika" dedi, ancak "sorunların altında yatan bazı temel meseleler var. 20 yıl sonra orada ne göreceğimizle ilgili endişelerim büyük" diye ekledi.

Lindenmayer şöyle konuştu: "Ekosistemimiz, bu tür sorunların sık tekrarlanmasıyla ve büyüklüğüyle başa çıkmaya hazır değil. Bu dönemde daha sık orman yangını yaşanıyor. Bu yüzyılda ülkenin doğu kıyısında üç mega yangın (1 milyon hektardan fazla) yaşandı, bunlar 2009, 2014 ve 2020 yıllarındaydı. Halbuki geçen yüzyılda bir mega yangın olmuştu, ondan önceki yüzyılda da sadece bir mega yangın meydana gelmişti."

Yangınlardan en çok Victoria'nın kuzeydoğusundaki ve Yeni Güney Galler'in güneyindeki ormanlar etkilendi. Yangınların ardından ormanların toparlanması büyük ölçüde tohum, polen, çiçek ve nektarın çoğunu üreten büyük ağaçlara bağlı bulunuyor. Lindenmayer, "Yeni Güney Galler'in güneyi ve Victoria'da geniş bir alanda yer alan nemli orman alanlarının iyileşemeyeceğine dair şu an büyük risk bulunuyor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI