Yurt

Araştırma: Ateşli silahlar, ABD'deki travmatik ölümlerin önde gelen nedeni olarak araç kazalarını geçti

WASHINGTON, 24 Şubat (Xinhua) -- Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, ateşli silah ölümleri Amerika Birleşik Devletleri'nde travmatik ölümlerin başlıca nedeni haline ge...

Abone Ol

WASHINGTON, 24 Şubat (Xinhua) -- Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, ateşli silah ölümleri Amerika Birleşik Devletleri'nde travmatik ölümlerin başlıca nedeni haline geldi. "Trauma Surgery and Acute Care Open" adlı dergide Salı günü yayınlanan araştırma, ateşli silah ölümlerinin, 2017'den bu yana kaybedilen potansiyel yaşam yılı kaybının ana nedeni olarak motorlu araç kazalarını geride bıraktığını ortaya koydu. Analiz, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2009-2018 verilerine dayanıyor.

Araştırmada potansiyel yaşam yılı kaybı, ölüm yaşının standart olan 80 yılından çıkarılması ve ardından her bir ölüm nedeni için bireysel potansiyel yaşam yılı kaybı yıllarının toplanması için CDC standardı tarafından hesaplandı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletindeki Dallas kentinin banliyösü Plano'daki bir silah mağazası görülüyor, 31 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Tian Dan/Xinhua)

Ateşli silahla ölüm nedeniyle potansiyel yaşam yılı kaybının çoğundan intihar sorumlu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde endişe verici bir oranda artmaya devam ediyor. Erkekler, ateşli silahla ölümlerin yaklaşık yüzde 85,4'ünü oluşturdu. Araştırmaya göre, beyaz erkekler intihar, siyah erkekler de cinayet nedeniyle en çok potansiyel yaşam yılı kaybına sahip bulunuyor. Ateşli silahla en fazla intihar sayısı yaşlı beyaz erkeklerde görüldü.

Araştırmacılar, "Ana argüman, yaralanmayı engellemek ya da saldırganlara karşı savunmak için silah taşıma hakkının az sayıda önlenebilir ölümlerle sonuçlanabileceği makul bir teori" diye yazdı. Bununla birlikte araştırmacılar "verilerin, ateşli silahlara erişim durumunun, ateşli silahlara erişim talep eden aynı bireylerde ateşli silahla intihar nedeniyle ölüm büyüklüklerine eşit olduğunu ortaya koyduğunu da" kaydetti.