Bu yüzden birinci dozu olduktan sonra testi pozitif çıkan kişilere ikinci doz yapılması gerektiğini söyleyen araştırmacılar, bunun en uygun korumayı sağlayacağını dile getirdi. İsrail'in iç kesimlerinde yer alan Bar Ilan Üniversitesi'nin (BIU) ve ülkenin kuzeyindeki Ziv Tıp Merkezi (ZMC) tarafından ortaklaşa yürütülen araştırmanın bulguları, Epidemiology and Infection dergisinde yayımlandı.

Bar Ilan Üniversitesi'nin Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, bazıları Kovid-19'u atlatmış olan 541 ZMC sağlık çalışanını izleyen ekip, daha önce virüsle enfekte olan kişilerin, daha önce enfekte olmayanlara göre aşılamaya nasıl tepki vereceğini belirlemeye çalıştı. Daha önce enfekte olup tek doz aşı olmuş kişilerin, hiç enfekte olmamış tam doz aşılı çalışanlara göre çok daha yüksek antikor düzeylerine sahip olduğu bulundu.

Bununla birlikte ilk dozdan sonra hastalığa yakalanma, antikor seviyelerini yükseltmedi. Dolayısıyla ilk dozu olduktan sonra hastalığa yakalanan ve ikinci dozu olmayanlar, ilk dozu olup hastalığa yakalanmayanlarla aynı antikor düzeylerine sahipti.

Aşılamadan sonra hastalığa yakalanan çalışanların, aynı sayıda doz uygulanmış ve hiç hasta olmamış kişilerle 21. ve 50. günlerde aynı antikor düzeylerine, aşılanmadan önce hastalığa yakalananlara göre ise çok daha düşük antikor düzeylerine sahip olduğu da tespit edildi.

BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor BM: Gazze'de aşılama geciktikçe çocuk felcinin yayılma riski artıyor

Editör: İRFAN KARSLI