Çin'in ekonomi üretimi sel dönemine rağmen artışını sürdürdü Çin'in ekonomi üretimi sel dönemine rağmen artışını sürdürdü

SİNGAPUR, 25 Ocak (Xinhua) ASEAN+3 Makroekonomi Araştırma Ofisi (AMRO), ASEAN+3 bölgesel ekonomik görünümüne ilişkin üç aylık güncellemesini Salı günü yayınladı ve bölgenin enflasyonunun 2022 için yüzde 2,9 ile nispeten düşük kalacağı tahmininde bulundu. 1967'de kurulan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam'dan oluşuyor. Üç aylık güncellemeye göre, ASEAN+3 bölgesindeki ekonomik büyümenin 2021'de yüzde 5,9 olacağı tahmin edilirken, bölgenin 2021'deki tüketici fiyat enflasyonunun ise yüzde 2,2 olması öngörülüyor. AMRO, ASEAN+3 bölgesinin Kovid-19 pandemisi ve küresel ekonomiden kaynaklanan yeni zorluklara rağmen 2022'de dirençli kalmasını beklediğini bildirdi.

AMRO, Omicron varyantının 2021'in sonuna doğru ortaya çıkmasının yeni belirsizlikler getirdiğini ve ekonomik yeniden açılmanın ilerlemesini engellediğini de kaydetti. Buna rağmen yüksek kapsamlı aşılama, pandeminin ilk günlerinde tecrübe edildiği gibi, ülke çapında sokağa çıkma kısıtlaması riskini azalttı. AMRO'nun Baş Ekonomisti Hoe Ee Khor, "ASEAN+3 bölgesi, bu yeni zorlukların üstesinden gelmek ve toparlanma yolunda kalmak için yeterli politika alanına sahip" dedi. "Enfeksiyonların yeniden canlanması; küresel tedarik zinciri aksamalarının devam etmesi ve artan küresel fiyat baskıları ile kilit aşağı yönlü risk olmaya devam ediyor" diyen Khor, küresel enflasyondaki artışın büyük gelişmiş ekonomileri olağanüstü para desteğini beklenenden daha erken veya daha keskin bir şekilde geri almaya sevk etmesinin muhtemel olduğunu, ancak daha fazla esneklik nedeniyle bölge için yayılma etkilerinin muhtemelen sınırlı olacağını da sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI