2020'nin tarihi mega yangınları, havaya tahmini 127 milyon ton karbondioksit saldı. Yeni yapılan bir araştırmaya göre, Kaliforniya'nın 2003 ve 2019 yılları arasında azaltabildiği sera gazı emisyonu ise 65 milyon ton.

LOS ANGELES, 18 Ekim (Xinhua) -- Yeni yapılan bir araştırmaya göre, Kaliforniya'da 2020'deki orman yangınlarında ortaya çıkan karbondioksit eşdeğeri (CO2e) emisyonların miktarı, Kaliforniya'da 2003'ten 2019'a kadar azaltılan toplam sera gazı (GHG) emisyonunun yaklaşık iki katıydı. "Duman içinde: Kaliforniya'nın sera gazı azaltımları 2020 orman yangınları tarafından silinebilir" başlıklı çalışma, Environmental Pollution (Çevre Kirliliği) dergisinin bu ayki sayısında yayınlandı. 2020'nin tarihi mega yangınları, havaya tahmini 127 milyon ton karbondioksit salmıştı. Araştırmada bu miktar Kaliforniya'nın 2003 ve 2019 yılları arasında azaltabildiği 65 milyon ton sera gazı emisyonuyla kıyaslanıyor. 2020, orman yangınları açısından Kaliforniya'nın yaşadığı kayıtlara geçen en feci yıldı. Kaliforniya'daki orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmalarından sorumlu devlet kurumu CalFire, 2020'de 17.000 kilometrekarelik ormanlık alanın yandığını bildirdi. 2020 yangınlarını, 2021'deki bir diğer aşırı yangın sezonu izledi. Yaklaşık 10.000 kilometrekare ormanlık alan kül oldu.

CO2e 2

2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti 2024 Bali Uluslararası Havacılık Fuarı'nda akrobasi gösterileri nefes kesti

ABD'deki Orange County'de orman yangınıyla mücadele eden bir itfaiyeci, 26 Ekim 2020. (Fotoğraf: Xinhua)

Araştırma, gelecekte bitki örtüsünün yeniden büyümesi dikkate alınmaksızın, 2020 orman yangınlarından kaynaklanan CO2e emisyonlarının, Altın Eyalet olarak anılan Kaliforniya'da endüstri veya elektrik enerjisi üretiminden kaynaklı emisyonların üzerine çıkarak en ciddi ikinci emisyon kaynağı olabileceğini kaydetti. Araştırmada, iklim değişikliği ve orman yangını arasında çok olumsuz bir pozitif geri besleme döngüsüne dair uyarı da yer aldı. Araştırmanın baş yazarı ve Los Angeles California Üniversitesi Çevre Sağlığı Bilimleri Bölümü'nde profesör olan Michael Jerrett'ın, Salı günü USA Today'de yayınlanan tespitlerine göre, iklim değişikliği daha büyük orman yangınlarına elverişli koşullar yaratırken orman yangınları da iklim değişikliğine neden olan sera gazlarına katkıda bulunuyor. Araştırmada, "Analizimiz, daha iyi orman yönetimi için daha büyük yatırımlar yapılması ve doğal alanlarla kentler arasındaki yangına eğilimli bölgelerde yeni geliştirme faaliyetlerinin daha sıkı kontrol edilmesinin, önemli toplumsal faydalar sağlayabileceğini gösteriyor" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: rss