BEİJİNG, 12 Ocak (Xinhua) Salı günü Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayımlanan araştırma; Çin, ABD ve İtalya'daki 14 kurumdan 23 araştırmacı tarafından yürütüldü. Araştırmacılar, geçen yıl tüm okyanusların üst 2.000 metrelik bölümünün, bir önceki yıl kaydedilen rekor ısıdan daha fazla ısı emdiğini, bunun da tüm dünyada 2020 yılında üretilen elektriğin 145 katına eşit olduğunu buldu. Araştırmanın eş yazarlarından biri olan ABD Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nden bilim insanı Kevin Trenberth, küresel ısınma kaynaklı fazla ısının yüzde 90'ının okyanuslar tarafından emilmesi nedeniyle okyanus ısı içeriğinin, küresel ısınmanın temel bir göstergesi olduğunu belirtti. Isı emiliminin yanı sıra okyanuslar şu anda insanların neden olduğu karbondioksit emisyonlarının yüzde 20 ila 30'unu da emiyor. Bu durum okyanuslarda asitleşmeye neden oluyor. Öte yandan araştırmanın baş yazarı ve Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Atmosferik Fizik Enstitüsü'nde (IAP) doçent olan Cheng Lijing, okyanusların ısınmasının, okyanusların karbon alım etkinliğini azalttığını ve daha fazla karbondioksidin havada kalmasına yol açtığını da söyledi.

Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek Kenya teknolojinin benimsenmesini artırmak için Huawei'yle işbirliğini genişletecek

"Gelecekte ısı ve karbon bağlaşımının izlenip anlaşılması, iklim değişikliğini hafifletme hedeflerini izleme açısından önemli" diyen Cheng, birçok ülkenin önümüzdeki on yıllık dönemlerde karbon nötr olma taahhüdünde bulunmasıyla okyanuslara daha fazla dikkat edilmesi çağrısında bulundu. Cheng, "Okyanusların ısınmasıyla su genleşiyor ve deniz seviyesi yükseliyor. Okyanusların daha sıcak olması ayrıca hava sistemlerini aşırı besleyerek daha güçlü fırtına ve kasırgaların oluşmasına neden oluyor ve yağış ve sel riskini artırıyor" diye ekledi. "Okyanuslar, insanların neden olduğu karbon emisyonlarından gelen ısının çoğunu emiyor" diyen araştırmanın yazarlarından Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden profesör Michael Mann, sözlerini şöyle sürdürdü: "Net sıfır emisyonlara ulaşıncaya kadar bu ısınma devam edecek ve bu yıl olduğu gibi okyanus ısı içeriği rekorları kırmaya devam edeceğiz. Okyanuslar konusunda daha bilinçli olunması ve okyanusların daha iyi anlaşılması, iklim değişikliğiyle mücadelede eylemlerimizin temelini oluşturuyor." 1950'lerden bu yana okyanus ısı içeriği ve bunun etkilerine ilişkin gözlemlerin analiz edildiği araştırmada, Çin'in IAP ve ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi kurumları tarafından kaydedilen veriler paylaşıldı.

Editör: İRFAN KARSLI