Yurt

Araştırma: 2000 yılından bu yana dünya genelindeki göllerin üçte biri berraklaştı

Dünyadaki bin 49 büyük göl ve rezervuarın yaklaşık yüzde 36'sının renginin, renk tayfının sarı sınırından mavi sınırına doğru kaydığı gözlendi. Bu da genel olarak artan berrak...

Abone Ol

Dünyadaki bin 49 büyük göl ve rezervuarın yaklaşık yüzde 36'sının renginin, renk tayfının sarı sınırından mavi sınırına doğru kaydığı gözlendi. Bu da genel olarak artan berraklık anlamına geliyor. Bu göller, Qinghai-Tibet Yaylası, Avrupa'nın kuzeyi, Kuzey Amerika'nın kuzeyi ve Güney Amerika'nın güneyi gibi soğuk bölgelerde yoğunlaşıyor.

Dünyanın her yanına dağılmış halde bulunan bu göllerin yüzde 8'inin renkleriyse 2000-2018 yılları arasında mavi sınırından sarı sınırına döndü. Bu da berraklıklarının azaldığı anlamına geliyor.

Uzaktan algılanan uydu görüntülerine dayanan çalışma, Çin Bilimler Akademisi bünyesinde yer alan Havacılık ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları tarafından yürütüldü.

Araştırmayı yöneten Zhang Bing, araştırma kapsamında göllerdeki renk çeşitliliğini ve berraklık değişimini göstermek için su renk endeksi kullanıldığını belirtti. Su rengi gözlemi, temiz suyun mavi göründüğü, bulanık suyun ise asılı tortu seviyelerinin artmasıyla yeşile ve/veya sarıya dönüştüğü gerçeğine dayanıyor.

Okyanus suyuna göre daha karmaşık olan göl suyu, etrafındaki çevre ve insan faaliyetlerinden daha fazla etkileniyor. Bilim insanları son yıllarda dünya genelindeki göllerin su kalitesinde kentleşme, nüfus artışı ve iklim değişikliğinin etkisiyle önemli değişiklikler yaşadığına inanıyor ancak su rengine ilişkin istikrarlı veri bulunmuyor.

Zhang, yeni araştırmanın veri eksikliğini gidereceğini ifade ediyor. Araştırma, 2000 yılından bu yana dünya genelindeki su renginin mekansal biçimler ve uzun vadeli değişim trendleri için bir veri kümesi sunuyor.

Zhang'ın ekibi, daha önce de Çin'in büyük göllerine ilişkin uzun vadeli su berraklığı gözleminde başarılı sonuçlar elde etmişti. Zhang, renk değişimlerinin ardındaki nedenleri bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ekip, başlıca sebebin küresel iklim değişikliği olduğunu düşünüyor.

Xinhua'ya yaptığı açıklamada Zhang, "Sıcaklıkların artması, buzulların erimesinden kaynaklanan daha fazla suyu beraberinde getirdi ve soğuk bölgelerde yağışlara neden oldu. Bu da büyük göllerin hacminin artmasına yol açtı. Artan su miktarı çok fazla tortu veya besin maddesi getirmezse göller daha berrak hale gelir" diye konuştu.

Araştırmaya göre göl suyu verileri, küresel ve bölgesel göl rengi değişiminin nedenleri ile su rengi, iklim değişikliği ve insan faaliyetleri arasındaki etkileşim mekanizmalarını bulmak için kullanılacak.