Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

BEİJİNG, 1 Aralık (Xinhua) İstasyonlar Çin'in, Antarktika kıtası hakkında uzun vadeli ve sürekli gözlem verisi elde etmesine yardımcı olacak. Çin'in Antarktika'daki araştırma üslerinde bulunan Taishan ve Kunlun isimli iki otomatik istasyon, sırasıyla 2012 ve 2017 yıllarında Çin'in Antarktika keşif ekipleri tarafından kurulmuştu. Dünya Meteoroloji Merkezi (Beijing) Ofisi Müdür Yardımcısı Wang Yi, istasyonların faaliyetlerinin Antarktika buz tabakasını gözlemlemeye ve küresel hava tahminini daha ileriye taşımaya yardım edeceğini söyledi.

Çin Meteoroloji İdaresi'nden yapılan açıklamada, Güney Kutbu'nda uzun vadeli ve sürekli meteorolojik gözlemin, Çin'in kutup hava durumu ve iklimini izleme ve tahmin etme, bilimsel keşifleri destekleme ve kutup çevresini koruma kabiliyetlerini güçlendireceği kaydedildi. Çin, 2010 yılından bu yana çeşitli ekipmanları icat ettikten ve bilimsel keşif heyetlerini gözlem alanı testleri için Antarktika'ya gönderdikten sonra, son derece düşük sıcaklıklarda çalışabilen yeni nesil bir otomatik meteorolojik istasyon geliştirmişti. Çin 2018 yılında, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından Antarktika'da son derece düşük sıcaklıklı bölgelerde sürekli otomatik meteorolojik gözlem yapabilme kabiliyetine sahip üçüncü ülke olmuştu.

Editör: İRFAN KARSLI