ANKSİYETE YA DA KAYGI BOZUKLUĞU NEDİR?
En basit haliyle, herhangi bir korku, endişe ya da kaygı duygusuna karşı verdiğimiz istem dışı tepkilerdir. Uykusuzluk, kalp atışında hızlanma, kaygıyı tetikleyebilecek durumlardan kaçınma, kötü bir şey olacakmış hissi bu tepkilerin bir kısmı olarak düşünülebilir.
Normalde kaygı duyabileceğimiz bir durum karşısında bu duyguyu daha kolay yönetebilirken anksiyete halinde bu duyguyu kontrol etmemiz ya da yönlendirmemiz biraz daha zor olur.
Herhangi bir şeyin sonucundan kaçma, ya da o şeye hiç başlamama, aşırı kaygı durumundan ötürü herhangi bir işe odaklanamama ve başarıya ulaşamama gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Eğer yönetilemezse giderek artan bir kaygı hali hayatımızı etki altına alabilir. Bu nedenle, son yıllarda sıklıkla adını duyduğumuz, belki farkında olmadan yaşadığımız bu duruma karşı işe yarayabilecek bazı yöntemleri aşağıda özetlemek istedim.
NEFES EGZERSİZLERİ
Nerede olursanız olun uygulayabileceğiniz en basit ve işe yarayan yöntem.
İçinizden 5'e kadar sayarak derin bir nefes alın. 5 saniye tutun. İçinizden 5…, 4…, 3…, 2…, 1… şeklinde geriye doğru sayarak nefes verin. Bunu en az 3 kez tekrarlayın.
Eğer yapabiliyorsanız gözlerinizi bir bandana aracılığıyla kapatıp nefes hareketlerinize daha rahat odaklanabilirsiniz.
SİLVA METHOD
Bu yöntem Jose Silva tarafından aslında meditasyon için geliştirilen, benim de yeni keşfettiğim bir uygulama. Pratiğe dökmekse çok kolay.
Öncelikle gözlerinizi kapatıp başınızı göz hizanızdan biraz daha yukarı kaldırıyorsunuz.
Sonrasında derin nefesler alıp, verirken sırasıyla 3, 2 ve 1 sayılarını hayalinizde canlandırıyorsunuz.
Ardından 100–1'e, 50-1'e ve 25–1'e doğru geri sayıyorsunuz. (Bu andan sonra rahatlamaya başladığınızı hissedeceksiniz)
Aklınıza asla negatif bir düşünce getirmemek bu noktada çok önemli. Tüm benliğinizi pozitif duygularla doldurun ve buna inanın. Sonra hayal kurmayı başlayın. Gerçekleşmesini istediğiniz, hayal ettiğiniz şeyleri gözünüzde canlandırın.
Son olarak canlandırdığınız şey her neyse onun sizde yarattığı hisleri duyumsayın.
Bunu düzenli olarak yaptığınızda beyin dalgalarınızda değişmeye başlayacak.
Dilerseniz bu methodun uygulamasına dair detaylar için buraya göz atabilirsiniz.
UYGULAMALAR
Ruhunuzu sakinleştirebilecek çeşitli meditasyon uygulamalar araştırıp deneyebilirsiniz. Bunları arasında başarılı bulduğum, Türkçe içeriklerden oluşan Meditopia app’ini öneririm.
MÜZİK
Meditasyon, nefes egzersizi vs hangi uygulamayı yapıyorsanız, öncesi ya da sonrasında gözlerinizi kapatıp sevdiğiniz, size iyi gelen (depresif olmayan) bir müziği açıp positif şeyler düşünebilirsiniz.
TOPRAK
Toprakla uğraşmak, temas kurmak her birimize iyi gelen bir aktivite olmasına ve bunu bilinçaltımızda bir yerlerde biliyor olmamıza rağmen, günlük koşturmalar arasında sıklıkla unuttuğumuz bir şey. Eğer fırsatınız varsa, bütün bu uygulamaları toprağın üzerinde oturup ya da uzanarak yapabilirsiniz. Ya da hiçbir şey yapmadan sadece çıplak ayakla üzerine basmak bile size iyi gelecektir.
(Medium.com)