Dünya

Anket: Yunanistan yatırım için gözde bir ülke haline geliyor

Küresel profesyonel hizmetler ağı Ernst & Young'ın (EY) hazırladığı ve Yunanistan'da düzenlenen 4. InvestGR Forumu'nda yayımlanan "Yatırım Çekme Anketi Yunanistan 2021" ad...

Abone Ol

Küresel profesyonel hizmetler ağı Ernst & Young'ın (EY) hazırladığı ve Yunanistan'da düzenlenen 4. InvestGR Forumu'nda yayımlanan "Yatırım Çekme Anketi Yunanistan 2021" adlı araştırmaya göre, Avrupa'da yatırım için en gözde ülkeler listesinde 2018 yılında 35., 2019'da ise 29. sırada bulunan Yunanistan, 2020'de 23. sıraya yükseldi. Yunanistan'da doğrudan yabancı yatırım projelerinin sayısı 2019'da 22 iken, 2020'de yıllık yüzde 77 yükselerek 39'a çıktı. Yunanistan Merkez Bankası'na göre bu projelerin toplam değeri 3,1 milyar euro (3,7 milyar ABD doları) tutarındaydı.

253 katılımcının yüzde 70'i yatırım planlarına devam etmeyi düşündüklerini, yüzde 57'si ise Yunanistan'ın Kovid-19 krizini yönetme şeklinin, bu ülkenin yatırım yapılacak cazip bir ülke olduğuna dair bakış açılarını güçlendirdiğini söyledi. Yunanistan'ı cazip kılan en önemli rekabetçi avantajlar; yaşam kalitesi (yüzde 78), altyapı ve vasıflı işgücü seviyesi. Her 10 katılımcıdan 8'i, Yunanistan'ın vergi ve sosyal sigorta maliyetlerini daha da indirmesi ve inovasyon ve yüksek teknoloji alanlarında ilerlemesi durumunda ülkeye yatırım yapacaklarını veya mevcut pozisyonlarını güçlendireceklerini söyledi.

Ankete katılan yatırımcıların yüzde 51'ine göre turizm önümüzdeki yıllarda Yunanistan'ın büyümesine güçlü bir katkı sunmaya devam edecek. Öte yandan katılımcılar Yunanistan'da hizmetler, satış, pazarlama, dijital ekonomi, lojistik, enerji ve imalat alanlarında fırsatlar bulunduğunu belirtti.