NEW YORK, 26 Ocak (Xinhua) Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ile araştırma şirketi Gallup tarafından yakın geçmişte gerçekleştirilen küresel bir anket, dünya genelinde genç insanların kendilerini bunalımda ve kaygılı hissetme olasılıklarının yaşlılara göre daha yüksek olduğunu gösterdi. 2021 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında 21 ülkeden 22.000'den fazla kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya katılan genç insanların yüzde 36'sı "sıklıkla" sinirli, kaygılı veya endişeli hissettiğini söylerken bu oran yaşlılarda yüzde 30 oldu; araştırmada gençlerin kendilerini bunalımda hissetmeleri veya bir şey yapmaya çok az istek duyma olasılıklarının da daha yüksek olduğu görüldü.

New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı
Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentindeki Times meydanında kurulu bir Kovid-19 test istasyonunun önünden geçen insanlar, 9 Ocak 2022. (Fotoğraf: Michael Nagle/Xinhua)

ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı Vivek Murthy bu endişe verici trendin farkında. Murthy geçtiğimiz ay yayınladığı bir tavsiye notunda Kovid-19 pandemisine bağlı stres etkenleri yüzünden gençler arasında büyüyen akıl sağlığı kriziyle mücadele için hızlı önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Tavsiye notunda Murthy, "Bir halk sağlığı krizini yenerken onun yerine hemen bir başkasının büyümesine izin verirsek bu bir trajedi olur" diyerek şöyle devam etti: "Çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde akıl sağlığı sorunları somut ve yaygın. Ancak en önemlisi bunlar tedavi edilebilir ve sıklıkla da önlenebilir." Murthy, aylar süren sosyal tecrit, okulların kapanması ve pandemiyle ilişkili diğer zorlukların artan düzeyde kaygı ve bunalıma neden olduğuna inanıldığı için gençlerin akıl sağlığı hakkındaki endişelerin pandemi süresince artış gösterdiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI