Sağlık

Anket: ABD'lilerin çoğuna göre Kovid-19 henüz kontrol altına alınamadı

NEW YORK, 2 Mart (Xinhua) -- Washington Post ve ABC News tarafından yapılan ankete göre, Amerikalıların çoğu, koronavirüsü kontrol altında tutabilmek için normal faaliyetlerde...

Abone Ol

NEW YORK, 2 Mart (Xinhua) -- Washington Post ve ABC News tarafından yapılan ankete göre, Amerikalıların çoğu, koronavirüsü kontrol altında tutabilmek için normal faaliyetlerde bazı kısıtlamaların yürürlükte kalması gerektiğini düşünüyor. Anket sonuçları, federal sağlık yetkilileri ve giderek artan sayıda eyalet valisi maske tavsiyelerini yumuşatsa da halkın pandemiye karşı ihtiyatlı tutumunun devam ettiğini ortaya koydu. Ülke genelinde gerçekleştirilen anket, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 950.000 kişinin hayatını kaybettiği sağlık krizinde iki yılı geride bırakırken hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin çoğunluğu virüsün yalnızca "bir dereceye kadar kontrol altında olduğu" ya da "hiç kontrol altında olmadığı" kanısında. Washington Post'un Salı günü verdiği habere göre, buna rağmen çoğu kişi koronavirüs öncesi normal yaşamlarına tamamen veya büyük oranda geri döndüklerini söylüyor.

Washington D.C.'deki Kongre Binası önünde Kovid-19 nedeniyle kaybedilen 900.000 kişiyi anmak için bir dakikalık saygı duruşuna katılan ABD Kongresi üyeleri, 7 Şubat 2022. (Fotoğraf: Aaron Schwartz/Xinhua)

Anket, koronavirüsün yarattığı tehlikelere ilişkin algılarda ve kısıtlamalara yönelik tutumlarda önemli partizan farklılıklar olduğunu gösteriyor. Birlikte ele alındığında, ABD'li yetişkinlerin üçte birinden biraz fazlası, koronavirüs pandemisinin "büyük ölçüde" ya da "tamamen" kontrol altında olduğunu söylüyor, ancak Cumhuriyetçilerin yüzde 41'i, Demokratlarınsa yüzde 29'u bu görüşe sahip olduklarını belirtiyorlar.

Haberde, "Anketlerin bu tür yaklaşımları izlemeye başladığı pandeminin erken safhalarından bu yana genel olarak pandemiyi büyük ölçüde kontrol altında gördüklerini söyleyenlerin oranı yüzde 34'le en yüksek seviyede" bilgisi yer aldı. Yine de yaklaşık her 10 ABD'li yetişkinden 6'sı, virüsün kontrol altına alınmasının daha önemli olduğunu ve günlük yaşamda bazı kısıtlamalara gidilebileceğini düşünürken, her 10 kişiden 4'ü kısıtlama olmamasını tercih ediyor.

Anket, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin Cuma günü, Kovid-19'a ilişkin yeni bir çerçeve açıklamasından hemen önce yapıldı. Bu yeni çerçeve, halk sağlığı kurumunun insanlara maske takmayı önerdiği yerlerin önemli ölçüde azaldığını gösteren revize edilmiş bir dizi ölçüme dayanıyor.