Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

ABD'deki Çinli işletmeleri temsil eden ve en büyük kar amacı gütmeyen kuruluş olan Çin Ticaret Odası-ABD Vakfı tarafından yapılan yıllık anket, Kovid-19 ve Çin-ABD ilişkilerinin genel olumsuz etkisi nedeniyle Çinli şirketlerin ABD'deki iş ortamından çok memnun olmamasına rağmen, Amerikalı müşterilere bağlı kalmayı sürdürdüklerini ortaya koydu.

183 üst düzey yöneticinin katılımıyla Mart ve Nisan aylarında yapılan anket, katılımcıların yüzde 40'ının ABD'deki yatırım ve iş ortamını "yetersiz" ya da "son derece yetersiz" olarak değerlendirdiğini gösterdi. Bu, 2019'daki yüzde 16'lık oranın iki katından fazlasına işaret ediyor.

Ayrıca, katılımcıların yüzde 79'u, Çinli şirketler için iş ortamının bir yıl öncesine göre büyük ölçüde ya da kısmen kötüleştiğini belirtiyor. 2020 ve 2019'da yapılan anketlerde bunu söyleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 55 ile 52 idi. Bu arada, ankete katılanların yüzde 82'si, pandeminin şirketlerinin mali performanslarını ciddi veya küçük boyutlarda olumsuz etkilediğini belirtti. Performansın, geçen yıla göre yüzde 8 oranında azaldığı vurgulandı.

Katılımcıların yüzde 39'u, ülkedeki yeni yatırımlarının, önceki yıllara göre azaldığına işaret ederek, sırasıyla 2020'deki yüzde 17 ve 2019 ile 2018'deki yüzde 9 oranından düştüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 13'ü de Çin ve Asya karşıtı yaklaşımların işlerini etkilediğini ve ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti. Katılımcılar bu çerçevede geçen yılki yüzde 36'lık iş kapasitesinden düşüş olduğunu bildirdi.

Ankete göre, katılımcıların yüzde 70'ten fazlası, çalışma izni vizesi veya göçmenlik politikalarının sıkılaştırılmasının faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Raporda, ABD'de daha fazla Çinli şirketin gelirlerinde ve karlılıklarında düşüş bildirmesine rağmen, "Çin'deki seviyelerle karşılaştırıldığında ABD'de daha düşük kar seviyelerini kabul etme yönünde istekliliklerini göstererek, bu şirketlerin bağlı olduğu ana firmaların ABD'deki faaliyetlerine olan bağlılıklarının yüksek düzeyde olduğu" belirtildi.

Çin Ticaret Odası-ABD Vakfı Başkanı Xu Chen yaptığı açıklamada, Çinli şirketlerin ABD pazarındaki uzun vadeli rekabet güçlerini, etkili yasal uyumluluk, daha güçlü marka bilinirliği, daha iyi teknoloji kullanımı ve iş faaliyetlerini düzene sokma yoluyla güçlendirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Editör: İRFAN KARSLI