Ekonomi

Analiz: Türk turizminde toparlanma Rusya-Ukrayna gerginliği nedeniyle yavaşladı

ANKARA, 26 Şubat (Xinhua) Gerginliğin olduğu ilgili ülkelerden gelen tatilciler rezervasyonlarını iptal edebilecekleri için, Ukrayna'daki mevcut durumun Türkiye'nin turizm se...

Abone Ol

ANKARA, 26 Şubat (Xinhua) Gerginliğin olduğu ilgili ülkelerden gelen tatilciler rezervasyonlarını iptal edebilecekleri için, Ukrayna'daki mevcut durumun Türkiye'nin turizm sektörü açısından risk yarattığını belirten uzmanlar, Türkiye'nin Ukrayna'ya coğrafi yakınlığının da Avrupa ve diğer batılı ülkelerden gelen turistleri ülkeyi ziyaret etmekten caydırabileceğini tahmin ediyor. Ankara merkezli bir tur acentesinin yetkilisi olan Esra Kılıç, Xinhua'ya, "gerginlik sürerse, şüphesiz Rusya'dan ve özellikle Ukrayna'dan daha az turist olacak. Düşmanlıklar olduğunda, tatiller bir öncelik değildir." diye konuştu. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya da, "şu an için rezervasyon iptali yok, ancak rezervasyonların hızında yavaşlama oldu" dedi. Bağlıkaya, bununla birlikte Rusya-Ukrayna gerginliğinin uzaması halinde turizm sektörü için "ciddi bir risk" oluşacağını söyledi. Bağlıkaya, "(sektördeki ) insanlar endişeli ama bekleyip görmekten başka çareleri yok" dedi.

Ancak yetkililer, Mart veya Nisan aylarında gerilimin azalması halinde yaz sezonunda son dakika rezervasyonlarıyla turizm faaliyetinin önemli ölçüde etkilenmeyebileceği konusunda hala umut besliyor. Rus ve Ukraynalı turistler, özellikle "Türk Rivierası" olarak adlandırılan Akdeniz kıyısında yer alan örneğin Antalya'ya bağlı Alanya, Belek ve Kemer gibi tatil beldelerindeki Türk otelciler için ana gelir kaynaklarını oluşturuyor. Türkiye son üç yılda iki ülkeden 20 milyondan fazla turist ağırladı. Kovid-19 pandemisi gibi nedenlere bağlı olarak Türkiye turizmi son yıllarda giderek artan oranda Rus ve Ukraynalı turiste bağımlı hale geldi. Geçen yıl 4,7 milyon Rus ve yaklaşık 2 milyon Ukraynalı Türkiye'yi ziyaret ederken, ülkeye gelen toplam yabancı turist sayısı 2020'ye göre yüzde 94 artarak 24,7 milyon kişi oldu. 2021'de Türkiye'nin uluslararası ziyaretçilerini sırasıyla yüzde 19 ile Ruslar ve yüzde 8,3 ile Ukraynalılar oluşturdu. 2022 yılının, Türkiye'nin turizm planlarını ve gelirlerini önemli ölçüde azaltan Kovid-19 pandemisinin beklenmedik sonuçlarından tamamen kurtulduğu bir yıl olması bekleniyor. Türkiye'nin turizm gelirleri, geçen yıl iki katına çıkarak yaklaşık 25 milyar ABD doları olurken, bu rakam pandemi patlak vermeden önce 2019'da 34,5 milyar dolardı. Hükümet, bu yılın gelirinin 2019'un gelirini yakalayacağını tahmin ediyor.