Dünya

Ana hatlarıyla Çin-Rusya ekonomik ve ticari işbirliği

Çin-Rusya ekonomik ve ticari işbirliği yıllar içerisinde büyük bir canlılık gösterdi. 2020 yılında Çin ardı sıra 11 yıldır Rusya'nın en büyük ticari ortağı olmayı sürdürürken...

Abone Ol

Çin-Rusya ekonomik ve ticari işbirliği yıllar içerisinde büyük bir canlılık gösterdi. 2020 yılında Çin ardı sıra 11 yıldır Rusya'nın en büyük ticari ortağı olmayı sürdürürken Rusya da Çin'in en büyük 10. ticari ortağı oldu. Aşağıdaki bilgiler ve rakamlar, 2021 başından bu yana ikili ekonomik ve ticari işbirliğinde kaydedilen başarılara kısa bir bakış sunuyor.

Mal ticareti Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,6, 2019'un aynı dönemine göreyse yüzde 19,3 artışla 50,66 milyar ABD dolarına yükselerek rekor kırdı. İkili hizmet ticareti yılın ilk çeyreğinde pandeminin başlangıcından bu yana ilk kez pozitif büyüme kaydederek yıllık yüzde 20,9 yükseldi. Çin ve Rusya arasındaki ticaretin yapısı sürekli bir iyileşmeye tanık oldu.

Ocak-Mayıs döneminde makine ve elektrikli ürün ticaret hacmi yıllık yüzde 46 artarken yüksek teknoloji ürünlerinin ticaret hacminde de geçen yıla göre yüzde 37'lik yükseliş oldu. Her iki kalemdeki artış oranı da aynı dönemde iki ülke arasındaki mal ticaretinde yaşanan artışın üzerinde bulunuyor. İkili ticarete en büyük katkı özel işletmelerden gelirken bunların ilk dört ayda ikili mal ticaretindeki payı yüzde 48,5 oldu. Buna karşılık devlet kuruluşlarının payı yüzde 33,3, yabancı sermayeli kuruluşların payı ise yüzde 15,2 seviyesinde bulunuyor.

Ocak-Mayıs arasında Çin'in Rusya'daki finans dışı doğrudan yatırımları yıllık yüzde 48,3 artarken Çin'in Rusya'da yeni imzalanan projeleri de yüzde 93 yükselişle 1,26 milyar ABD dolarına çıktı.Tianwan nükleer enerji santrali ve Xudapu nükleer enerji santralinin yeni açılan birimlerinin yanı sıra Ay üzerinde bir uluslararası bilimsel araştırma istasyonunun ortaklaşa kurulması için mutabakat zaptı imzalanması gibi bir dizi stratejik projenin uygulanmasında somut ilerlemeler kaydedildi.