Destatis'e göre Çin, Şubat ayında da Almanya'nın en çok ithalat yaptığı ülke oldu; Çin'den yapılan ithalat 9,9 milyar euroya ulaşarak, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,5 artış gösterdi. Almanya'nın Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracatı da biraz azalarak Şubat ayında 9,5 milyar euro olarak kaydedildi, Amerika Birleşik Devletleri'nden ithalatı ise daha da düşerek yüzde 12,6'lık bir azalma gösterdi.

Almanya Toptancılık, Dış Ticaret ve Hizmetler Federal Birliği (BGA) Başkanı Anton Boerner, Cuma günü yaptığı açıklamada, "Çin ile dış ticaret istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ekonomik toparlanmanın halihazırdaki Alman ihracatı üzerinde çok az etkisinin olması endişe verici" dedi.

Almanya'nın, bu yılın başında Avrupa Birliği (AB) ortak pazarından ve gümrük birliğinden çekilen İngiltere ile ticareti de önemli ölçüde geriledi. İngiltere'ye yapılan ihracat önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 düşerken, ithalat da yüzde 26,9 azalarak sert bir düşüş gösterdi.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Destatis, zaten Mart ayı başında, Brexit referandumunun yapıldığı 2016 yılından bu yana Almanya'nın İngiltere'ye ihracatının "istikrarlı bir düşüş" gösterdiğini kaydetmişti. Almanya'nın İngiltere'ye ihracatının 2015'te 89 milyar euroya düşmesinin ardından 2020 yılında 66,9 milyar euroya düşmüştü. Destatis'e göre, 107,8 milyar euro ile Almanya'nın Şubat ayındaki toplam ihracatı, ülkede Kovid-19 kısıtlamalarının getirilmesinden hemen önceye denk gelen 2020 yılı Şubat ayına göre yüzde 1,2 daha düşüktü. Aynı dönemde ülkenin ithalatı yüzde 0,9 artarak 89,7 milyar euroya ulaştı.

AB üyesi devletler ile ticaretin önemli ölçüde toparlanmasıyla Almanya'nın dış ticaretinin yavaş yavaş kriz öncesi seviyelere yaklaştığını belirten Boerner "Bu, AB'nin ekonomik toparlanmasının iyi bir göstergesidir" dedi. (1 euro = 1,19 ABD doları)

Editör: İRFAN KARSLI