Ekonomi

Almanya'nın Çin'e ihracatı Ocak ayında yüzde 13,7 arttı

BERLİN, 5 Mart (Xinhua) -- Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) Cuma günü yayınladığı geçici verilere göre Ocak ayında Almanya'nın Çin'e ihracatı aylık yüzde 13,7 a...

Abone Ol

BERLİN, 5 Mart (Xinhua) -- Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) Cuma günü yayınladığı geçici verilere göre Ocak ayında Almanya'nın Çin'e ihracatı aylık yüzde 13,7 artarak 8,8 milyar euroya (yaklaşık 9,7 milyar ABD doları) yükseldi. Destatis'e göre aynı ayda Almanya'nın Çin'den yaptığı 13,1 milyar euro ithalat da dahil edildiğinde Çin Almanya'nın en büyük dış ticaret ortağı olmayı sürdürdü. Destatis'in yayınladığı bilgilere göre Ocak ayında Almanya'nın toplam ihracatı yüzde 2,8 düşüşle 116,9 milyar euroya gerilerken ithalatı da aylık yüzde 4,2'lik bir azalmayla 107,5 milyar euroya geriledi.

Çin'in doğusundaki Shanghai'da düzenlenen üçüncü Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) otomobil sergi alanında bir Mercedes-Benz Arocs 8X8 aracı görülüyor, 5 Kasım 2020. (Fotoğraf: Wang Xiang/Xinhua)

Almanya'da ilk Kovid-19 sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulamaya konmasından bir ay öncesi olan Şubat 2020 ile kıyasladığında da Almanya'nın Çin ile ithalat ve ihracatı sırasıyla yüzde 17,8 ve yüzde 4,0 arttı. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya'nın ihracatında en büyük pazar konumunu Ocak ayında da sürdürürken Almanya'nın bu ülkeye ihracatı bir önceki aya göre yüzde 3 artışla 10,9 milyar euro oldu. Almanya'nın Rusya'ya olan ihracatı da henüz Ukrayna krizinin gölgesinin düşmediği Ocak ayında Aralık 2021'e göre yüzde 14,4 artarak 2,6 milyar euroya yükseldi. Avrupa Birliği'ndeki (AB) diğer ülkeler de Ocak ayında Almanya'dan bir önceki aya göre yüzde 9,6 daha fazla bir tutar olan 61,4 milyar euro tutarında mal ithal etti.

Çin'in doğusundaki Shanghai'da düzenlenen üçüncü Çin Uluslararası İthalat Fuarı'nın (CIIE) Tüketici Ürünleri sergi alanında yer alan Alman Miji şirketinin standında biraraya gelen ziyaretçiler görülüyor, 6 Kasım 2020. (Fotoğraf: Ding Ting/Xinhua)