Dünya

Almanya'da iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin yeni lideri Armin Laschet oldu

59 yaşındaki Laschet, Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'nın başbakanı. Laschet ikinci tur seçimde 521 oy toplayarak, 466 oy alan iş dünyası yanlısı muh...

Abone Ol

59 yaşındaki Laschet, Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'nın başbakanı. Laschet ikinci tur seçimde 521 oy toplayarak, 466 oy alan iş dünyası yanlısı muhafazakar Friedrich Merz'i mağlup etti. Üçüncü aday olan dış politika uzmanı Norbert Roettgen, ilk tur oylamada elenmişti.

Zafer konuşmasında "Bu pozisyonla ilgili sorumluluğun farkındayım" diyen Laschet, "gelecek federal seçimlerde bir sonraki şansölyenin birlikten (CDU/CSU) olmasını sağlayacağını" sözlerine ekledi. Partide merkezci bir yol izleyen Laschet, yerel medya tarafından Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yakın bir müttefiki ve halef adayı olarak görülüyordu.

Laschet, kampanya münazarasında, sosyal uyum ve sosyal piyasa ekonomisi konusunda ısrar ederek "dengeli bir yaklaşım ve aşırılıklardan kaçınmayı" temsil ettiğini söyledi. Merkel, 2015'teki mülteci krizinde partisinde bazı kesimlerinin güçlü muhalefetiyle karşılaştığında, Laschet, başbakanın politikalarını desteklemeye devam etmişti.

Laschet, Şubat 2020'de, CDU başkanlığı yarışında daha önce de güçlü bir rakip olan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ile birlik olarak, parti içinde yeni dinamikler ve değişimler isteyen birçok genç destekçiyi kendine çekti. Tarihte ilk defa çevrimiçi gerçekleştirilen CDU genel kurul toplantısı, Merkel sonrası dönemin yolunu açması açısından yaygın biçimde önemli bir adım olarak görülüyor.

2018'in sonlarında başbakanlıkta beşinci dönem için yarışmayacağını açıklayan Merkel, daha sonra CDU liderliğinden ayrılmıştı. CDU başkanı olarak Merkel'in yerine geçen Annegret Kramp- Karrenbauer, bir eyalet seçim skandalı sonrasında Şubat 2020'de istifa etmişti. CDU o zamandan bu yana yeni liderini arıyordu ancak genel kurul toplantısı şiddetli Kovid-19 pandemisi nedeniyle iki kez ertelenmişti.