BERLİN, 3 Aralık (Xinhua) Almanya'da Perşembe günü, ülkedeki dördüncü dalga Kovid-19 enfeksiyonlarıyla mücadele amacıyla aşılarını yaptırmamış insanlar için daha katı kurallar getirileceği duyuruldu. 2G olarak adlandırılan ve federal ve eyalet hükümetleri tarafından onaylanan kurallar perakende sektörü için geçerli olacak, bu da yalnızca aşılarını yaptırmış ve hastalanıp iyileşmiş kişilerin mağazalara girebileceği anlamına geliyor. Ancak, temel ihtiyaçların satıldığı dükkanlar bu kuralın dışında tutulacak. 2G'nin açılımı şöyle: "geimpft" (aşısını yaptırmış) ve "genesen" (iyileşmiş).

Almanya'nın başkenti Berlin'de insanlar bir donut dükkanının dışında Kovid-19 önlemlerine dair bir uyarının da eklendiği menüye bakıyor, 15 Kasım 2021. (Fotoğraf: Shan Yuqi/Xinhua)

Başbakan Vekili Angela Merkel, halefi Olaf Scholz ve federal eyaletlerin hükümet başkanlarıyla yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Ülkemizde durum ciddi" diye konuştu. Aşısını yaptırmamış ya da yakın zamanda Kovid-19 geçirerek iyileşmemiş kişilerle halka açık veya özel alanlarda yapılacak toplantılarda, bir hane halkı ile başka bir haneden en fazla iki kişi bir araya gelebilecek. Hükümet, bölgesel yedi günlük insidans oranlarında 100.000 kişi başına 350'den fazla yeni enfeksiyonun rapor edildiği yerlerde kapalı alanlardaki kulüpler ve diskoteklerin kapatılacağını söyledi.

Almanya'nın Frankfurt kentindeki Frankfurt Noel Pazarı'nda müşterilerin maske takmalarını bildiren bir poster görülüyor, 22 Kasım 2021. (Fotoğraf: Lu Yang/Xinhua)

Merkel, daha katı Kovid-19 önlemlerinin, enfeksiyon sayılarını azaltmak ve ülkenin sağlık sistemi üzerindeki baskıyı hafifletmek için gerekli olan bir "ulusal dayanışma eylemi" olduğunu vurguladı. Almanya'nın yedi günlük insidans oranında art arda üç gün gerçekleşen tırmanma durmuş olsa da, bulaşıcı hastalıklarla ilgilenen Robert Koch Enstitüsü'ne (RKI) göre Perşembe günü insidans oranı hala 439,2'de kaldı. RKI, günlük enfeksiyonların da rekor seviyelere yakın olduğunu ve Perşembe günü bir gün içinde 73.209 Kovid-19 vakasının rapor edildiğini söyledi.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı
Almanya'nın başkenti Berlin'de maske takan bir yaya, Kovid-19 test merkezi posterlerinin yanından geçiyor, 16 Nisan, 2021. (Fotoğraf: Stefan Zeitz/Xinhua)

Scholz ise basın toplantısında "Çok, çok zor bir durumdayız" diyerek Alman vatandaşlarını bir kez daha aşı olmaya çağırdı. Alman hükümeti, aşılama çalışmalarını hızlandırmayı ve Noel'e kadar 30 milyona yakın birinci, ikinci ve hatırlatıcı aşının daha hazır hale getirileceğini bildirdi.

Editör: İRFAN KARSLI