Yapılan yazılı açıklamada Karliczek, "Kuzey Kutbu'nun iklim durumuna ilişkin daha önce hiç bu kadar çok veri toplanmamıştı." dedi ve (bunun) iklim araştırmalarına "bir başka önemli destek" olacağını sözlerine ekledi. Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'na göre, Kuzey Kutbu buzullarının mevsimsel veya tamamen yok olması riskinin azaltılması için küresel emisyonların acil olarak düşürülmesine ek olarak atmosferdeki karbondioksitin yok edilmesi için de teknolojiler gerekli olacak.
Bakanlık ilk etapta, karbonu toprakta ve okyanuslarda depolamak isteyen iki projeye yaklaşık 50 milyon euro (60,1 milyon ABD doları) finansman sağlayacak. Araştırma gezisi lideri Rex ise, "Sadece önümüzdeki birkaç yılın değerlendirmesi, iklimin kararlı biçimde korunması yoluyla yıl boyunca Kuzey Kutbu deniz buzunu kurtarıp kurtaramayacağımızı veya iklim sistemindeki bu önemli kritik eşiği çoktan geçip geçmediğimizi gösterecek." dedi.
Alman Alfred Wegener Enstitüsü ve Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi (AWI) liderliğinde yürütülen MOSAiC keşif gezisinde 20 ülkeden bilim insanları, 2019 sonbaharından 2020 sonbaharına kadar Kuzey Kutbu'nu keşfetti. Alman buzkıran gemisi Polarstern, Kuzey Kutup Denizi buzulları boyunca donmuş halde sürüklendi. Büyük bölümü Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından karşılanan araştırma gezisinin bütçesi 140 milyon euro'dan fazlaydı.